Messias

Messias

(Aikakoneesta 1/1989)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Kari Nenonen: Messias
Jalava, 1989, nidottu, ISBN 951-9201-73-4, 284 s.
Päällys Jari Rasi

Kari Nenonen ei sf/kauhupiireissä ole mikään outo mies, vaikka kaikille hänen nimensä ei ole aivan välttämättä tuttu. Hän on suomentanut Jalavalle useampiakin sf-kirjoja ja kirjoittanut Viihdeviikareiden pokkarisarjaan kirjoja, osan anonyyminä, osan nimellään. Kokemusta hänellä siis on - Nenonen elättää itsensä päätoimisena kirjoittajana.

Messias on Jalavan toinen kotimainen sf-romaani. Tyyliltään se liikuskelee lähempänä spekulatiivista dekkaria kuin science fictionia puhtaimmillaan. Otteessa on jotakin Frederic Forsythin mieleen tuovaa: tapahtumien pikkutarkka raportointi yhdistyneenä selkeästi omaan aikaamme ja historiaamme kytkettyihin pinnan alla ja harvojen tietäminä tapahtuneisiin merkittäviin asioihin.

Messiaan perusidea ei sinänsä ole uudenuutukainen: edesmenneiden suurmiesten kloonauksella on ennenkin kirjallisuudessa spekuloitu. Nenonen liittää omaan kuvitelmaansa lisäksi kaiken taustalla toimivat kosmiset intrigit, joiden poisjättö ei välttämättä mitenkään olisi heikentänyt tarinaa.

Messias on pienistä kömpelyyksistään huolimatta sutjakkaasti kehitelty, riittävän uskottavan oloinen kertomus. Erityinen ansio on Messiaan kohtalon loppuratkaisu, joka ei ole itsestäänselvästi ennalta-arvattava ja lisäksi toimii selkeänä kannanottona maailmamme perusluonteeseen. Enemmänkin puutteita löytyy sitten kieliasusta: lauseiden pilkutuksessa ei noudatella mitään selvää linjaa ja joko kirjoittajalla tahi oikolukijalla on aika hatara käsitys yhdyssanojen oikeinkirjoituksesta. Lisäksi lukija hämääntyy perusteellisesti havaitessaan erään keskeisen henkilön etunimen vaihtuvan selittämättä. Onko kyseessä puhdas moka vai vain harvoille ja valituille aukeava temaattis-symbolinen käänne, jää arvoitukseksi.

Nimistä vielä puheenollen: Nenonen on käyttänyt ravakasti hyväkseen raamatunhistorian symboliikalla ladattuja nimiä, ja lukijat voivatkin huvitella etsimällä taustavaikutteita tuon ja tämän nimen valinnalle.

Johanna Sinisalo


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute