Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Aikakoneen linkit


Ulkomaisia kirjailijoita



Nämä ovat kirjailijoita ja muita merkkihenkilöitä, joita pidämme syystä tai toisesta mielenkiintoisina.


  • Forrest J. Ackerman on legendaarinen keräilijä, joka pitää hallussaan luultavasti maailman suurinta science fiction -kokoelmaa. Häneen ja hänen kokoelmaansa voi tutustua sivustossa nimeltä Wide Webbed World. (22.9.1998)

  • Richard Adamsin Ruohometsän kansalle on omistettu oikein hyvä kotimainen sivu, jota suosittelemme. (22.9.1998)

  • Isaac Asimovilta suosittelemme Isaac Asimov FAQ:ta, joka vastaa sellaisiinkin Asimov-kysymyksiin, joita harvalle on tullut edes mieleen esittää (Tämä on tosiasiassa osa Isaac Asimov Homepage -sivustoa). Jenkins' Spoiler-Laden Guide to Isaac Asimov puolestaan yrittää esitellä ja arvostella Asimovin koko tuotannon (Ja me todella tarkoitamme koko tuotantoa!). (22.9.1998)

  • Julian Barnes on rajatapaus mitä science fictioniin tulee mutta mies, joka on kirjoittanut 10 ja 1/2 lukua maailmanhistoriaa, kyllä kuuluu mielestämme aivan ehdottomasti Aikakoneen linkkisivulle! (17.2.1998)

  • Stephen Baxteria pidämme tämän hetken merkittävimpänä hardcore sf-kirjailijana. Suosittelemme The Stephen Baxter Fan Pagea samoin kuin Locus Onlinen haastattelua vuodelta 1998. (22.9.1998)

  • Barrington J. Bayley on Hinkkasen iäisiä sf-kirjailijasuosikkeja, mies joka ensimmäisenä (no melkein) sitten Edmond Hamiltonin alkoi kirjoittaa avaruusoopperaa ikään kuin se olisi kirjallisuutta. (17.2.1998)

  • Paras Ray Bradbury-sivu internetissä on nimeltään yksinkertaisesti The Ray Bradbury Page, joka alkaa jo olla vanhentunut. Viimeisestä päivityksestä on kulunut jo pari vuotta ja iso osa lupaavista linkeistäkin on toimimattomia. Pikainen nettihaku tuotti kuitenkin joukon yksittäisiä artikkeleita, esitelmäreferaatteja, haastatteluja ym. kiintoisaa sekä mm. Bradburyn oman artikkelin Coda from Fahrenheit 451. (14.6.1998/1.10.2000)

  • Kaikkihan ovat joskus lukeneet Edgar Rice Burroughsia, eikö? Rypekää nostalgiassa Hillman ERB-World Map - Edgar Rice Burroughs Tribute -sivuilla. (22.9.1998)

  • Octavia Butler -sivuille meillä on niin paljon linkkejä, että luettelemme ne omana tiedostonaan. (1.5.1999)

  • Orson Scott Cardin henkilökohtainen kotisivu on Hatrack River. Erinomainen artikkeli Cardista on saatavilla Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) Media in Transition -sivuilla samoin kuin perusteellinen haastattelu (pikemminkin keskustelu, jossa mukana myös Allen Steele ja Joe Haldeman). Card on myös uskoa tunnustava mormoni, asiasta lisää hänen esitelmässään Towards a Mormon Aesthetic mormonien taidefestivaaleilla 1995. Tosiuskoville Card-faneille suosittelemme The Highly Unofficial OSC Mailing Listiä. (22.9.1998)

  • C.J. Cherryh pitää yllä erinomaisia henkilökohtaisia kotisivuja. (25.7.1998)

  • Hal Clement -linkkimme ovat omana tiedostonaan. (7.11.1999)

  • Philip K. Dickin suomennettu tuotanto on esitelty Ville Forssin kotisivulla kiitettävästi joskin uusimmista päivityksistä on jo yli vuosi. Jatkotutkimusten pohjaksi suosittelemme samaisen sivukoosteen erinomaista linkkilistaa. (17.11.1997/25.7.1998)

  • Harlan Ellison kuuluu kotijumaliimme ja hänen viralliset kotisivunsa, Harlan Ellison Webderland, ovat hienot ja mielenkiintoiset. Aikaisemmin linkittämämme haastattelu sen sijaan on valitettavasti kadonnut. (14.3.1998/11.11.1998)

  • Kaikki sf-ihmiset lukevat tietenkin George MacDonald Fraserin Flashman-romaaneja? Ettekö? No edellyttäähän niiden täydellinen ymmärtäminen varsin hyvää 1800-luvun historian tuntemusta mutta sehän kaiketi kuuluu yleissivistykseen (tai kuului ainakin joskus...). Yhtä kaikki, lisätietoja aiheesta antaa The Royal Flashman Society of Upper Canada. Näistä kirjoista yksi on muuten suomennettukin, joten juoskaa edes kirjastoon ja lainatkaa Flashmanin seikkailut, jotta saisitte edes kalpean aavistuksen siitä mistä on kyse. Science fictionia? Pitäisikö sen olla, läheltä kumminkin liippaa. (22.9.1998)

  • Sami Niemisen hieno William Gibson Information Page on kadonnut. Niinpä suosittelemme tällä hetkellä William Gibson alephia, jolta löytyy huomattavan kiintoisaa materiaalia (jonka laillisuudesta emme menisi takuuseen), mm. julkaisemattomia elokuvakäsikirjoituksia, Neuromancer-tietokonepeli vuodelta 1988 ja C64 version ajamiseen tarvittava emulaattori. (14.3.1998/1.10.2000)

  • Olemme vihdoin löytäneet todella hienon Edmond Hamilton -sivun. Suosittelemme sitä varauksetta, ja aikaisemmin mainitsemamma vaatimaton yritelmä on sekin vielä saatavilla. (17.2.1998/28.8.1998)

  • Kunnollista Robert Holdstock -sivua emme toistaiseksi ole jäljittäneet sillä vastaantulleet lupaavat linkit eivät enimmäkseen ole toimineet. Kaikki hyvä tosiaankin katoaa. Niin myös aiemmin linkittämme haastattelu. Sf-Siten muutenkin tasokkaasta tarjonnasta löytyy sentään vielä yhteisjuttu Mytago-kirjoista. Lisäksi on Leena Peltosen sivuilla hänen artikkelinsa Holdstockista (alunperin Alienistin numerosta 2/1992) älkääkä unohtako omia Holdstock-juttujamme. (22.8.1998/11.11.1998)

  • Guy Gavriel Kay on yksi parhaita nykyään vaikuttavista fantasiakirjailijoista, parempi kuin kaikki Jordanit, Donaldsonit, Williamsit, Eddingsit ja Feistit yhteensä jostain pohjamutiin kuuluvasta Brooksista puhumattakaan. Suosittelemme hänen virallista kotisivuaan Bright Weavings. Muu internetistä löytyvä Kay-materiaali kalpenee tämän hienon sivuston rinnalla. Tästä muusta mainitsemme oman Kay-artikkelimme ohella olennaisen tavoittavan haastattelun samoin kuin perushenkilötiedot kanadalaisia kirjailijoita esittelevästä sivukoosteesta ja muutaman kiinnostavan arvostelun David Langfordin sivuilla, Danny Yee's Book Review -sivuilla ja Pure Fiction Reviews -sivuilla. (14.3.1998/1.10.2000)

  • David Langfordin kotisivulla on laaja arkisto hänen vanhoja tekstejään. Hänen moneen kertaan Hugo-palkitun fanzinensa Ansiblen vanhat numerot on tosin siirretty The UK SF Fandom Archive -sivuille. (17.9.1997/1.10.2000)

  • Fritz Leiber on yksi kaikkien aikojen parhaista tieteis- ja fantasiakirjailijoista vaikka suomalaiset lukijat eivät tunnu ymmärtävän edes hänen parhaiden romaaniensa päälle. (6.4.1998)

  • Philip Pullman mainitaan netissä ainakin 500:ssa paikassa mutta varteenotettavat sivut ovat vähissä. Suosittelemme toistaiseksi hänen amerikkalaisen kustantajansa Random Housen kohtuullisen informatiivista koostetta ja Finncon 99:n Pullman-esittelyä. (14.6.1998/11.11.1998)

  • Mike Resnick on Hinkkasen suosikkikirjailijoita, hän kun tietää kuinka vanhan hyvän ajan seikkailuja kirjoitetaan. The Mike Resnick Science Fiction Author Story Source Page kertoo miten se tapahtuu. (22.9.1998)

  • Kanadalaisen Robert Sawyerin sivut lienevät laajin kenenkään tieteiskirjailijan itse ylläpitämä sivukokonaisuus ja vieläpä hieno kokonaisuus. Suosittelemme.

  • Aiemmin linkittämämme Robert Silverberg -sivu on kadonnut mutta Quasi-Official Robert Silverberg Home Page on yhtä hyvä ellei vielä parempi. (1.5.1999)

  • Norman Spinrad ylläpitää mielenkiintoisia henkilökohtaisia sivuja ja melko kiintoisaa Spinradille omistettua sivua ylläpitää (englanniksi) italialainen Roberto Quaglia. (17.2.1998)

  • Bruce Sterling on läsnä netissä vähän joka puolella. Bruce Sterling Online Index luettelee ison osan hänen sähköisessä muodossa saatavilla olevista teksteistään. (21.3.1998)

  • J.R.R. Tolkien -sivuja lisäilemme linkkilistalle kunhan kerkiämme. Tällä hetkellä suosittelemme seuraavia:

    • Parhaasta suomenkielisestä Tolkien-sivusta vastaa Tapio Laakso. Kooste on informatiivinen, runsas, kohtuullisesti linkitetty, ilmeisesti säännöllisesti päivitetty ja vielä aika hyvän näköinen. (25.7.1998)

    • Hyvä lähtökohta Tolkien-informaation etsimiseen on ollut The J.R.R. Tolkien Information Page. Sitä ei kuitenkaan ole päivitetty useaan vuoteen ja suositeltavampi aloituspaikka onkin nyttemmin The Grey Havens - The Ultimate J.R.R. Tolkien Resource Web Page. (17.2.1998/1.10.2000)

    • Rolozo Tolkien -sivulla on aivan käsittämättömän hieno valikoima Tolkien-kuvituksia monista eri lähteistä. (6.4.1998)

    • Lorusta sorbusten herrasta puuttui runsaasti olennaista tietoa Ala-Keski-Maan aikaisemmasta historiasta. Tämän puutteen korjaa Richard F. Drushelin laatima Annals of the Kings and Rulers of Lower Middle Earth. (17.2.1998)

    • Leena Peltosen artikkeli Sormuksen orjat, alunperin Suomen Tolkien Seuran lehden Legolasin aivan ensimmäisestä numerosta, hyppii piikkarit jalassa Tolkienin monien (ja suosittujen!) jäljittelijöiden päällä. (28.8.1998)

    • Haluaisitteko tietää miltä Taru sormusten herrasta kuullostaisi, jos sen olisi kirjoittanut Aleksis Kivi. Nyt on tähän ihmiskuntaa jo kauan vaivanneeseen kysymykseen vihdoinkin saatu selvyys! (17.11.1997)

  • Jack Vance Information Page on hyvä tietolähde tähän kiehtovaan joskaan ei ehkä aina kirjailijana ykkösdivisoonaan yltävään maailmojen ja kulttuurien rakentajaan. Suositeltava paikka on myös Jack Vance Archive samoin kuin Joe Bergeronin artikkeli A Visit to Jack Vance. (6.1.1998/22.9.1998)

  • Ian Watson on suosikkihenkilöitämme, sekä ihmisenä että kirjailijana. Watson-linkkejä meille on kertynyt jo niin paljon, että kokosimme ne omaksi tiedostokseen (6.1.1998/26.12.1998)

  • Sitten hieman antiikkitavaraa eli paras löytämämme Jules Verne -sivu. Sen tekijä on israelilainen matemaatikko Zvi Har'El eikä lopputulos jätä mitään toivomisen varaa. Tämä on paras paikka aloittaa Verne-materiaalin keruu. Informaatiota on paljon ja linkkejä riittävästi. Vernestä ranskaksi löytyy tietoa kanadalaiselta sivulta Jules Verne... ou l'histoire de l'humanité. Mukana on mm. perusteellinen hakemisto Vernen henkilöhahmoihin. Suomenkielistä tietoutta on saatavissa Tuomas Lehtisen Verne-sivulta. (17.11.1997/1.10.2000)

  • Tällä pian päättyvällä vuosisadalla on vaikuttanut kaksi todella merkittävää fantasiakirjailijaa. T.H. White on heistä toinen. England Have My Bones - T.H. White Page kertoo aiheesta lisää. (22.9.1998)

  • Ainoa läheskään kelvollinen Connie Willisille omistettu kotisivu on kadonnut samoin kuin useat muutkin aikaisemmin linkittämämme dokumentit. Jäljellä on vielä Paul Kincaidin Connie Willis - A One-sided Dialogue, joka on osa taannoisen Easterconin sivuja. Verkkolehti SF Weeklyn numerossa 17 on kiintoisa haastattelu, jossa Willis vastaa lukijoiden kysymyksiin. Finncon 99:n sivuilla on mm. hyvä Willis-esittely, suppea haastattelu ja muutamia jatkolinkkejä. (14.6.1998/11.11.1998)

  • Oikein hyviä Roger Zelazny-sivuja löytyy useita ja monilla kielillä. Tämä on yksi parhaista ja sen linkkien kautta pääsee käsiksi moniin muihin. Suosittelemme myös Leena Peltosen artikkelia Roger Zelazny: Damnation Alley - sankarin tie hänen kotisivuillaan (14.3.1998)

Takaisin linkkihakemistoon


Takaisin sivun alkuun