Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Lois McMaster Bujold:
Miles Vorkosigan -sarja

Vesa Lehtinen



Barrayar-planeetalla vallitsee feodaalijärjestelmä, joka perustuu valoihin ja vasallisuhteisiin, ja sotilas on kaikkein arvostetuin ammatti. Barrayaria johtavat sotilasaateliset suvut (joiden tunnuksena on sukunimen Vor-etuliite) joiden johtama parlamentti toimii keisarin "neuvonantajina". Suvut näyttävät kuluttavan suurimman osan ajastaan vehkeilyihin. Alempiarvoisten uskollisuussuhteet varmistetaan aina mahtipontisin valoin.

Tähän mieskuntoa arvostavaan kulttuuriin syntyy sitten Piotr Miles Naismith Vorkosigan - vaikka pelkkä syntyminen oli vaakalaudalla, kun hänen toiselta planeetalta muuttanut äitinsä joutui raskaana ollessaan kaasuhyökkäyksen kohteeksi. Miles on kääpiökasvuinen ja hänellä on heikot luut, joita tosin sarjan kuluessa asteittain korvaillaan proteeseilla. Siihen, että hän on sittemmin selvinnyt hengissä, ovat osasyyllisiä hänen jääräpäinen äitinsä, sijaishallitsijana toiminut isänsä ja se, että hän oli lapsena keisarin leikkitoveri. Muuten häntä kutsutaan vähän väliä mutantiksi, vaikka hänen epämuodostumansa eivät olekaan periytyviä.


Maasta se pienikin

Kansi: The Vor GameSiispä sankarina on pieni, pippurinen ja melkoisen omapäinen mies, joka haluaa edetä sotilasurallaan mutta joutuu tekemään sen kantapään kautta useampaan kertaan, ensin palkkasoturiamiraalina ja planeettansa Keisarillisen Turvallisuuspalvelun agenttina ja sitten keisarinsa nimittämänä tapaustutkijana. Kunnianhimoa häneltä ei puutu, tavallaan vastapainona sille, minä häntä ulkonäkönsä perusteella pidetään.

Miles Vorkosigania jääräpäisempää saa etsiä - hän saattaa tehtävänsä päätökseen vaikka se olisikin vain hänen itsensä keksimä. Joskus hän ei kerro kaikkea edes lähimmille esimiehilleen siinä pelossa, että he estäisivät häntä (eikä aivan syyttä). Romaanissa Memory tämä johti jo muihinkin vaikeuksiin.

Miles on erikseen rutissut että jospa joskus saisi tehtävän jossa jokin ei menisi pieleen. Tosin yksi hänen tunnuslauseensa on "mikään taistelusuunnitelma ei kestä kosketusta vihollisen kanssa muuttumatta": Lause on muuten peräisin Vietnamin sodan ajoilta

Rutinan ymmärtää kun hän on melkein jokaisella tehtävällä (jollei se ole tapahtunut hänen kotiplaneetallaan) joutunut vangiksi joksikin aikaa, saanut moneen kertaan kuonoonsa joltakulta joka kehtaa lyödä pienempiään ja jopa kuollut kertaalleen (tosin vain pariksi kuukaudeksi) eikä ilman jälkiseurauksia. Sitten hän tarvitseekin tuuria, älliä ja pokerinaamaa selvitäkseen näistä tiukoista paikoista.

Ja Miles Vorkosiganilla on rehellisesti sanoen hävyttömän hyvä tuuri joka paikassa - tai sitten melkoisen huono tuuri nimenomaan joutua niihin tilanteisiin, joista pääsemiseen hän sitä tarvitsee. Hyvästä pokerinaamasta puhumattakaan - ajoittain ainoa mahdollisuus on puhua itsensä läpi. Ja hän nimenomaan tarvitsee kumpaakin - ällinsä lisäksi.

Vai mitä sanotte hepusta, joka yhdellä kädellä muuttaa aserahtikeikan kokonaisen palkkasoturiarmeijan rekrytöimisoperaatioksi ja estää toisellä kädellä vallankaappauksen kotonaan? Pimpeli pom, pokka tosiaan pitää

Kaikkein eniten hän pelkääkin mielensä menettämistä - sillä millä muulla hän on selvinnyt tähän asti. Iso osa tekstistä onkin hänen mietelmiään onnistuuko se tai tämä tai se mitä muut suunnittelevat. Suurin osa hänen epäilyksistään tuntuu jollakin tavoin käyvän toteen.

Tosin hän joutuu (ilmeisesti ainakin omasta mielestään) todistelemaan oikeuttaan olemassaoloonsa melkein joka kirjassa. Jolleivat oman planeetan asukkaat hauku mutantiksi tai isän suhteiden käyttäjäksi, ei hänen ulkonäkönsä herätä luottamusta kuin niissä, jotka ovat nähneet hänet toiminnassa. Vaikka on tuolla perhanalla melkoinen karismakin.

Upseerina Miles Vorkosigan/Naismith on käytännössä unelmaesimies - alaiset ja muu henkilöstö ovat tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä ja kalusto vasta sen jälkeen. Hän myös laskee usein sotilaidensa vammat ja kuolemat omalle vastuulleen - ja muistaa ulkoa kaikkien sotilaidensa hautaustoiveet. Barrayarin armeijassa hän joutui vaikeuksiin nimen omaan vastustaessaan miltei mielipuolen kantaupseerin älytöntä käskyä. Vapauttaessaan sotavankeja Cetagandalaisten vankileiristä, hän menettää monta liittolaista eikä totta tosiaan halua puhua siitä myöhemmin.

Milesiä ei tosin ilahduta yhtään se, että suurin osa hänen saavutuksistaan pysyy virallisina salaisuuksina ja hänen sotilasuraansa pidetään Barrayarissa pelkkänä nepotismina. Lisävaikeutena on Milesin isän perusteeton maine verilöylyn järjestäjänä Komarr-planeetan valloituksen yhteydessä.

Miles pitää eniten itsenäisemmistä naisista - vaikka näillä olisi torahampaatkin. Hänen harminaan onkin, että useimmat ovat myös halunneet pysyä itsenäisinä


Maailmojen kirjoa

Kansi: BarrayarSarjan maailma on miltei standarditason avaruusoopperatausta. Ylivalomatkustus hoidetaan madonreikien kautta joskin siihenkin tarvitaan kunnollista tekniikkaa ja koneeseen hermokytkettyjä pilotteja. Avaruusalukset tosin ovat säntillisen kokoisia. Madonrei'istä tietenkin on tullut strategisia kohteita. Ne ovat luonnollisesti syntyneitä, eivätkä kaikki edes johda minnekään millä olisi ihmisille mitään käyttöä.

Muukalaisrotuja sarjassa ei ole - joskin monilla planeetoilla on omat elokehänsä. Madonreikäsokkelo on ihmisten leikkikenttää.

Barrayariin tosin johtaa vain yksi linja, johon siihenkin tarvitaan viisi erillistä "hyppyä". Siispä, kun linjan toisessa päässä oleva Komarr päästi Cetagandalaisen valloituslaivaston läpi, valloitti Barrayarin laivasto vihollisista päästyään ainoan kulkureittinsä toisen pään. Ainakaan osa paikallisesta asujamistosta ei tosin ollut mielissään.

Barrayar on siten melko takapajuinen paikka muuhun avaruuteen verrattuna. Nimistä ja Bujoldin kommenteista päätellen alkuperäisissä siirtokunnissa olivat vallitsevina venäläiset, ranskalaiset ja kreikkalaiset siirtolaiset. Kreikka on vieläkin vähemmistökieli. Tosin sukunimien joukossa on sellaisia poikkeuksia kuin (Vor)gustafsson, Tuomanen ja Kosti (ja keskimmäisen nimen alkuperän Bujold alunperin jo tiesi).

Feodaalisysteemin lisäksi planeetalla vaikuttaa melkoinen määrä konservatiiveja, joista osa haluaisi palata eristymisen ajan tapoihin, joita Vorkosiganin perhe ei totta tosiaan halua takaisin. Barrayarissa riehuva kiista keinokohtujen käytöstä vastaa melko varmasti jenkeissä käytyä riitaa abortista.

Ja kaikista kunniakäsitteistään huolimatta Barrayar ei suinkaan ole mikään paratiisi. Kun Barrayariin tulivat uudelleen keinot määrätä lasten sukupuolesta, poikia tehtiin niin paljon, että Milesin aikoina jokaista naista kohti on neljä miestä, mikä tietää tietynlaisia ongelmia kun miehen pitäisi hankkia itselleen perillinen Silti konservatiivien keskuudessa ja varsinkin takapajuloissa vähänkään epämuodostuneita muksuja tapetaan kehtoihinsa.

Sarjan kuluessa Miles tietenkin käväisee muillakin planeetoilla (mukaanlukien Maassa); Cetagandassa jossa kaikki aateliset ovat geenimuokattuja (tavallista kansaa ei ilmeisesti käytännössä ole); Jackson's Holessa, joka on erilaisten gangsterijoukkojen hallinnassa (vaikka ne puhuvatkin sen-ja-sen Huoneesta) ja jossa henki on halpaa ja kaikki kaupan - kuolemattomuus mukaanluettuna; Äitinsä kotiplaneetalla Beta-siirtokunnassa; Barrayarin valloittamalla Komarr-planeetalla ja niin edelleen.

Beta-siirtokunta, josta Milesin äitikin on kotoisin, on ilmeisesti koko tunnetun maailmankaikkeuden suvaitsevin paikka (vaikka Cordelia Vorkosigan joutuikin lähtemään aivopesuepäilyjen takia). Siellä on kaikkea lääketieteen uusimmista keksinnöistä seksuaaliterapiaan - ja hermafrodiittivähemmistö. Ja koska Miles suoritti osan koulutustaan siellä, Barrayarin tai jonkun muun planeetan oloja verrataan usein siihen. Kirjoissa Miles tuskin käväisee siellä.

Cetaganda puolestaan on kahdeksan aurinkokunnan ja vastentahtoisten "liittolaisplaneettojen" keisarikunta jossa kaikki avioliitot ovat järjestettyjä - jos niitä nyt voi edes avioliitoiksi sanoa kun kaikki lapset tehdään keinotekoisesti ja eugenistisesti. Palveluskunta on sukupuolettomia ihmisiä. Valtakunta on ollut varsin laajennushaluinen; se piti Barrayaria hallussaan kymmenen vuotta ennen kuin vastarinta - mukana myös Milesin isoisä - karkoitti miehitysjoukot. Barrayarin tiedustelu ja varsinkin Miles puolestaan ovat olleet vastuussa siitä, etteivät sen valtausyritykset Marilacin, Vervainin ja Hegenin Risteyskohdan planeetoilla onnistuneet.

Tässä verkostossa Maa itsekin on miltei takapajula, koska silläkin on yksi vaivainen madonreikä. Sillä on lähinnä historiallista ja diplomaattista merkitystä eikä sillä näytä olevan juuri minkäänlaista vaikutusvaltaa muiden maailmojen tekemisiin. Mileskin vain lähinnä käväisi Lontoossa

Barrayar on silti se planeetta, johon montaa asiaa verrataan (tyyliin "meillä on erilaista ja moni asia pahemmin"). Silti feodaalimaailma saattaa olla ainakin joillekin lukijoille ymmärrettävämpi kuin futuristisemmat, huipputeknologiset yhteiskunnat

Suurin osa sarjan planeetoista on liiankin maankaltaisia ainakin hengitysilmaltaan vaikka Barrayarissa asukkaat tappelevat vieläkin alkuperäistä kasvikuntaa vastaan - käsin. Vorkosiganien sukutilalle on tuotu ruohokin Maasta - tarvitseehan hepat purtavaa. Beta-siirtokunnassa (ensimmäisessä onnistuneessa) tosin asutaan maan alla ja Komarrissa tarvitaan vähintään happinaamari.

Telepatiasta on kertaalleen mainittu, mutta sitä ei Milesin tielle ainakaan vielä ole tullut.


Sädetykit lystikkäät

Kansi: Cordelia's HonorSarjan teknologia on suht' tyypillistä avaruusopperan kamaa - vetosäteitä, vibraveitsiä, tainnutusaseita, plasmapistooleita ja niin edelleen. Valinta on ilmeisen tarkoituksellinen - Bujold pystyy keskittymään tarinan kertomiseen tekniikanväännön sijasta. Bujoldin mukaan madonreikätekniikka on aivan tarkoituksella jätetty ilman kummempia yksityiskohtia.

Aseistuksen rajoitukset on ajateltu tarkemmin mutta silti ilman pitkiä selityksiä. Tainnuttimet ja vibraveitset ovat tavallista kamaa. Hermodisruptori tuhoaa hermostoa - myös päähän osuessaan. Plasmakaari tekee viela pahempaa jälkeä muussa kudoksessa. Näitä vastaan on tietenkin kehitetty taisteluhaarniskoita ja niitä vastaan puolestaan raskaampia aseita.

Ja vaikka avaruustaistelu ei olekaan näiden juttujen pääasia, sillekin on uhrattu ajatusta - taktiikkaan asti. Madonreikiä kun täytyy vartioida ja keksiä uusia ja tehokkaampia aseita - ydinohjuksia, plasmakanuunoita, työntösädetykkejä. Silti isot pyssyt ovat vain rekvisiittaa ja avaruustaistelut kuvataan useimmiten taktisesti.

Jalkaväkitaistelut menevät jo yksityiskohtiin - neulakranaattien osumia, taisteluhaarniskojen vikoja, panssarin kuumenemista. Ja omien joukkojen kärsimiä tappioita, vaikka hyökkäys muuten menisikin hyvin.

Suurpiirteisestä tekniikkakuvauksesta on kaksi poikkeusta; romaani Falling Free, jossa luodaan uutta ihmisrotua kaksi vuosisataa ennen Milesin syntymää, sisältää yksityiskohtaisempaa selitystä genetiikasta. Ethan of Athos -kirjassa - jossa siinäkään ei seikkaile Miles - on yksityiskohtaisempi kuvaus keinokohdusta (uterine replicator), josta myöhemmissä tarinoissa tulee osa taustaa ja joista käydään polemiikkia Barrayarissa

Erilaiset lääketieteelliset tekniikat ovatkin vakituista taustamateriaalia. Keinokohdut ovat vain yksinkertaisin esimerkki. Joillakin planeetoilla voit teettää itsellesi kloonin - ja Jackson's Holessa siirtää vanhat aivosi sen päähän (tapa joka muilla planeetoilla on laiton). Sukupuolta ei silti ilmeisesti vaihdeta aivan yhtä usein kuin paitaa

Taustalla on myös Fast Penta, näköjään suhteellisen vaaraton totuusseerumi, jota ei käytetä ainoastaan kuulusteluissa ja jolle Miles ja hänen klooninsa ovat allergisia.


Vauhdin ja muunkin huumaa

Kansi: Borders of InfinityVorkosigan-sarja ei totta tosiaan ole sen enemmän fysiikalla kikkailua kuin tarkkaa tieteellä spekuloimistakaan. Yleisesti ottaen se on suhteellisen suoraviivaista tarinaa korkeintaan katkeransuloisine loppuineen. Siirappisuuteen se ei yllä. Tarinat ovat häpeilemättömiä avaruusoopperataustaan sijoitettuja seikkailutarinoita, joskin juonet ovat usein kaikkea muuta kuin yksinkertaisia. Itse asiassa jotkut ovat sen verran sokkeloisia, että luultavasti yksikään tiedustelupomo ei ryhtyisi sellaisia suunnittelemaan

Jutut ovat suhteellisen toimintapainotteisia, vaikka tämä toiminta ei läheskään aina ole taistelukohtauksia. Useiden taustalla on myös jonkinlaista lemmentouhua tai muita ihmissuhdeasioita. Käsittelytapa vaihtelee pitkistä pohdiskeluista tilannekomiikkaan.

Sarjan varsinaisia pääjuonia ovat erilaiset sotilaalliset tai poliittiset kähminnät joko Barrayarissa tai muualla ja Milesin yritykset selvittää ne tavalla tai pikemminkin sillä toisella. Hänen isänsä on joutunut luennoimaan pojalleen tähtienvälisen politiikan kierouksista ja ainakin puolivalmiista ratkaisuista suuremman pahan välttämiseksi - ja siitä että huhut leviävät joka tapauksessa, halusit eli et. Milesin lopullisen morsiamen ex-miehen kuolemakin on Barrayarin huhumyllyssä muka hänen syynsä (vaikka se tuleekin hieman liian sopivasti juonellisesti katsoen).

Miles on joutunut tekemään kaikenlaista; Vapauttamaan vankeja cetagandalaisten vankileiristä ja setvimään cetagandalaistenkin keskinäisiä juonitteluja. Tempaisemaan palkkasoturilaivaston melkein tyhjästä; Luikkimaan Lontoon tulvaporteilla Maassa; Rikkomaan luunsa useampaankin kertaan; pelastelemaan geenimanipuloituja ihmisiä, äkäisiä esimiehiä ja palkkasotureita omasta keisaristaan puhumattakaan.

Koko sarjassa on taustalla jonkinlainen suvaitsevaisuuden teema. Miles itse oli vaarassa tulla isoisänsä abortoimaksi; hän joutui ratkaisemaan halkihuulisen vastasyntyneen murhaa vanhoillisessa kylässä; hän kiskoi henkensä kaupalla Tauran, supersotilasnaisen, pois sellistään vaikka tämän luoja oli kehottanut tappamaan hänet; hän kieltäytyy vihaamasta edes klooniaan, joka tehtiin syrjäyttämään hänet.

Maailma Milesin ympärillä ei pysy samanlaisena koko ajan. Hänen tovereitaan joko kuolee, eroaa tai lähtee eläkkeelle. Hänen isänsä lähtee pääministerin toimestaan toisen planeetan kuvernööriksi. Hänen esimiehensä saa muistiapupiiriinsä vian ja joutuu vetäytymään.

Memory-kirjassa Miles joutuu jo luopumaan palkkasoturin toimestaan (siitäkään aiheesta ei saa aikaan tuhottomasti tarinaa) mutta päätyy lopulta muihin hommiin. Samassa metakassa monta muutakin asiaa muuttuu. Ja Milesista tulee kolmikymmenvuotias. Sanalla sanoen, hän joutuu asettumaan aloilleen.

Viimeiset kolme kirjaa ovatkin sitten käsitelleet Milesin uutta virkaa keisarillisena tarkastajana - ja varsinkin viimeisin hänen jonkin verran kömpelöitä kosintatouhujaan. Kirjassa Civil Campaign poliittinen kiistely uhkaa melkein jäädä taka-alalle. Ajoittain se jopa lipsahtaa kermakakkuhuumorin puolelle

Tarinoiden sanoma on tietenkin selvä - maasta se pienikin ponnistaa äläkä yli päästä perhanaa.


Inhimillisiä ilmeisesti

Kansi: Brothers in ArmsMilesin itsensä lisäksi kirjoissa loikkii muutakin epätavallista väkeä - esimerkkeinä Clement Koudelka, joka on yksi harvoista, joka on selvinnyt hermojentuhoaja-aseesta hengissä ja järjissään, Hermafrodiittisotilas Bel Thorne, Taura, teini-ikäinen ja torahampainen taistelutekele ja niin edelleen.

Bujold jaksaa muistuttaa että naiset kiinnostuvat Milesistä hänen ulkonäöstään huolimatta. Itsenäisiä naisia henkilögalleriasta kyllä löytyy. Esimerkiksi Elli Quin, naissotilas joka kirjaimellisesti menetti kasvonsa taistelussa, korjautti itselleen nätimmät - ja huomasi että miessoltut yrittivät iskeä häntä tottelemisen sijasta Hän oli pitkän aikaan Milesin ainoa vakituinen ystävätär, vaikka ei suostunutkaan naimisiin hänen kanssaan. Kaiken kukkuraksi hän pääsi omalle seikkailulleen kirjassa Ethan of Athos.

Vahvana taustavaikuttajana on tietenkin Cordelia Naismith Vorkosigan, Milesin äiti. Hän sujahtelee Barrayarissa melkein kuin kala vedessä mutta hän taitaa olla niitä ainoita, joka osasi suhtautua kaksivuotiaaseen keisariin pelkkänä lapsena. Hänelle kun Barrayarilaiset aatelisarvot ovat pelkkää koristelua. Hän tutustui Milesin isään Araliin teoksessa Shards of Honor ja päätyi todistamaan Barrayarin sisällissotaa kirjassa Barrayar.

Barrayarilaisupseeri Aral Vorkosigan puolestaan muuttui melkoisen liberaaliksi vaimonsa vaikutuksesta. Entinen amiraali, sijaishallitsija ja pääministeri tosin joutuu melkein joka käänteessä ajattelemaan poliittisiakin seurauksia. Silti häneltä riittää neuvoja ja varoituksen sanoja pojalleen.

Kaikkein fantastisinta sarjassa taitaakin olla Milesin vanhempien avuliaisuus; heillä on yli-inhimillinen kärsivällisyys ja halukkuus kuunnella, minkälaisia ongelmia heidän (ainoalla) jälkikasvullaan on sydämellään. Heillä oli aikanaan aikaa kasvattaa orvoksi joutunutta keisariakin. Bujold ei ainakaan ole myöntänyt että kyseessä olisi jonkinlainen versio unelmavanhemmista.

Keisari Gregor Vorbarra puolestaan käyttää valtaansa melkoisen harkiten eikä avoimesti asetu minkään uudistuksen taakse, vaikka onkin epävirallisesti niiden puolella. Tosin vain harvat barrayarilaiset (kuten Miles) näkee hänet muuna kuin valtiollisena instituutiona. No, pakkohan sitä on saada toinen perspektiivi kun muksuna leikkii hippaa keisarin kanssa - ja lopulta yrittää pelastaa hänet kilpailevalta palkkasoturiporukalta

Useissa kirjoissa (itse asiassa melkein ärsyttävän usein) mukaan tunkee Milesin komeampi serkku Ivan Vorpatril, joka haluaisi vain ja ainoastaan pitää hauskaa, siitäkin huolimatta että hänetkin on jostakin syystä tyrkätty Keisarilliseen Turvallisuuspalveluun. Saattaa tietysti olla että arvoisa herra Vorpatril pitää tahallaan matalaa profiilia välttyäkseen joutumasta poliittiseksi pelinappulaksi. Hän kun on Barrayarin kruununperimysjärjestyksessä seuraava heti Milesin isän ja Milesin jälkeen Ainakin kunnes Gregor tekaisee pojan.

...jollei oteta huomioon Mark Vorkosigania, Milesin kloonia. Miesparalla on aivan ilmeisesti ollut paha identiteettikriisi kun terroristiporukka teki hänestä (proteesileikkauksia myöten) niin täydellistä Milesin kopiota kuin suinkin. Täydellinen jakomielitauti ei ollut kaukana. Aral ja Cordelia Vorkosigan tosin osoittivat loppujen lopuksi tavallista ymmärtämystään hänenkin suhteensa


Lopuksi

Kansi: Civil CampaignKoska sarjan kirjoja ei ole kirjoitettu aivan kronologisessa järjestyksessä, niiden maininnat menneisyydestä eivät ole aivan johdonmukaisia. Jossakin osassa joku on kuollut sisällissodan aikana, toisessa salamurhattuna ja niin edelleen. Bujold ei edes puolustele - koko tapahtuma kun saattaa jossakin vaiheessa päätyä uudeksi tarinaksi.

Kirjoissa ei juurikaan ole infodumppausjaksoja - korkeintaan monen aukeaman pituisia keskustelutuokioita.

Warrior's Apprentice ja The Vor Game, joiden julkaisujen välillä oli neljä vuotta, ovat käytännöllisesti katsoen sama tarina erilaisin yksityiskohdin (ilmankos ne on kertaalleen yhdistetty kirjaksi Young Miles, joka viimeisen tiedon mukaan on myyty loppuun).

Viimeisissä kolmessa kirjassa tapahtumat kulkevat jo hitaammin. Memory-kirjassa Miles jo joutuu hieman asettumaan aloilleen ja vaihtamaan ammattia. Lääketieteelliset ongelmat vahvistavat vanhentumisen tunnelmaa. Civil Campaignissa on jo jonkinlaista hyvästijätön makua kun Miles on ilmiselvästi menossa naimisiin - kuten suurin osa hänen tuttavistaankin. Bujold onkin jo sanonut että hän pitää sarjan kirjoittamisessa ainakin taukoa. Uusia jaksoja on silti luvassa. Aika näyttää


Lois McMaster Bujold: bibliografia (Vesa Lehtinen & Juhani Hinkkanen)

Lois McMaster Bujold Bio FAQ


Takaisin sivun alkuun