Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta


Tiedepalsta

Eija Elo




Ice on the Rocks


Nasan Luna Prospector löysi Kuusta vettä. Löytö on sekä mullistava että oudon masentava. Mullistava ensinnäkin siksi, että vesi osoittautuu olevan avaruudessa yleisempi hyödyke kuin pessimistit ovat arvelleet, ja toiseksi vesi saattaa merkitä elämää. Kolmanneksi elämää voidaan viedä, jos vettä on tarjolla. Aamulehden ensimmäinen uutinen siteerasi Alan Binderiä, jonka mukaan ihminen voisi perustaa siirtokunnan Kuuhun jo 15 vuoden kuluttua, ja esitteli havainnollisessa kuvassa, mitä kaikkea vedellä voidaan tehdä. Siitä saadaan happea, rakettipolttoainetta, sen avulla voidaan kasvattaa kasveja, ja tietenkin asukkaat joisivat sitä. Ja Aamulehden kaavailujen mukaan vetyä voitaisiin käyttää sähkön tuottamiseen.

Masennus on seurannut. Suomen Kuvalehden artikkelissa (27.3.1998) otetaan se kanta, että kyseessä on lähinnä Nasan erinomainen mainoskikka, ja mainitaan, että Kuussa oleva vesi, arviolta 1.200 miljardia litraa, riittää siihen, että "jokainen maapallon perhe voisi vetää vessanpyttynsä kerran". Suomen Kuvalehti huomauttaa myös, että vesi löytyi jo vuosi sitten. Sen löysi ensiksi Clementine-luotain, joka kuuluu Yhdysvaltain puolustusministeriölle, ja sotilaat ovat tunnetusti umpisuista porukkaa. Nasa tarvitsee rahoitusta, joten juttu pompautettiin otsikoihin.

Jätän Suomen Kuvalehden rauhaan mainittuani, että Jukka Ukkola - tekstin kirjoittaja - vetää esiin Jules Vernen, jonka kirjassa Maasta Kuuhun (De la terre à la lune, 1865) hänen mukaansa löytyy jäätä Kuun etelänavalta. Silloin, kun minä kirjan lapsena luin, he olivat näkevinään Kuussa metsiä eivätkä jäätä, ja takapuolella, ei etelänavalla. Ehkä Ukkolalla on ollut eri käännös. (toim.huom: Kuuhun asti päästään sitäpaitsi vasta kirjan jatko-osassa Kuun ympäri (Autour de la lune,1870))

Yksi ja toinen scifikirjailija muuten hakkaa juuri päätään seinään - jotkut heistä arkunlaitaan. Kaikenlaisia ideoita on vuosien varrella tavattu, mutta vedestä kirjoitti vain Isaac Asimov, te muistatte, Itse Jumalat (The Gods Themselves, 1972). Arthur C. Clarkekin kurjassa kirjassaan Maan valo (Earthlight, 1955) ideoi Kuuhun kasveja, mutta ei vettä. Sitäpaitsi Selene I (A Fall of Moondust, 1961) hukutti Kuun pölyyn. Jack Vancen Avaruuden rosvot (Vandals of the Void, 1953) kuvaa kiehtovasti porfyyrikaivoksia ja esittää mahdollisuuden Kuun asukkaisiin syvissä luolissa (tarinan konna esiintyy sellaisena), mutta vedestä ei muistaakseni sanota sanaakaan.

Kun otetaan huomioon Maan tämänhetkinen tilanne, Kuusta tuskin kovinkaan pian tavataan siirtokuntia. Vesi ei kuitenkaan katoa mihinkään, joten idea tulee härnäämään avaruustutkimusta seuraavat vuosikymmenet. Mitä voidaankaan saada aikaan, jos perustetaan tieteellinen tutkimusasema Kuun toiselle puolelle. Hubblea tehokkaampi kaukoputki? SETI-ohjelman radiolähettimiä pitkin kraaterien reunoja? Maassa niitä häiritsee jokainen pienoislennokin piippaus. Asimovin esittämien kaltaiset, tyhjiötä tarvitsevat tutkimuslaitteet? Hyvät taivaat, sillä hinnalla, millä tyhjiö Maan päälle luodaan, avaruussukkula kulkee tiheämmin kuin ratikka 3T.

Vesi on luultavasti tullut Kuuhun komeettojen mukana - nehän on määritelty "likaisiksi lumipalloiksi". Vihakseni pistää, mutta muuten niin höperö Urantia-porukka on kirjoittanut vuosikaudet minikomeetoista, jotka heidän mukaansa ovat tuoneet mukanaan kaiken Maassa olevan veden. Ei nyt sentään, veljet, mutta mieleen nousee Europa-kuu, jossa todella on jäätä ja ehkä jopa vapaata vettä jään alla. Jupiterin vuorovesivaikutus voi hyvinkin pitää veden sulana pinnan alla. Europan kuvissa näkyy koholla olevi raitoja, jotka voisivat olla halkeamista purskahtanutta ja uudelleen jäätynyttä vettä. Ilmiön malliin voi käydä tutustumassa Suomen järvillä - mutta varokaa heikkoja jäitä. Clarken Avaruusseikkailu 2010 (2010: Odyssey Two, 1982) ei varonut - siinähän löytyi jopa hirviöitä pinnan alta. Romaanissa voi olla paljokas, mutta mikro-organismit ovat mahdollisia. Siitä se elämä Maassakin lähti.

Mars on myös mahdollinen elämän asuinsija. Jos Kuussa on vettä, vaikka kaikki fysiikan lait ensi näkemältä pistävät vastaan, silloin vettä on myös Marsissa. Tosin me emme näe sitä hetkeä, jolloin maankaltaistaminen alkaa. Mutta joskus se alkaa, veljet ja siskot, ihmiset ovat ainakin tähän mennessä aina kiivenneet huipulle vain siksi, että se on siellä. Jos Clarke ei onnistunut Kuun suhteen, hän saattoi onnistua muun Aurinkokunnan kanssa. Ehkä HAL vielä vaeltaa Voyager II:n jäljissä. Ehkä se jopa rakennetaan Phobosta kiertävältä asemalta eikä vanhassa kunnon Maassa. Tosin Marsissa syntyneenä se tuskin laulaa tuhatkaunoista - miten se kirjan suomennoksessa oli? "Marylla on pikkuinen karitsa." Kieltäydyn kuitenkin lukemasta Kim Stanley Robinsonia. Luen mieluummin uudelleen John Varleyn "Marsin kuninkaiden salissa" ("In the Hall of the Martian Kings", suom. Aikakoneessa 1/1990). Ja ehkä Edgar Rice Burroughsia - ilmatehtaat Marsissa voivat vielä olla todellisuutta, vaikka eivät niin romanttisessa muodossa kuin Burroughsilla. Todellinen ilma ei katoa mihinkään, kun tehtaat suljetaan - koko Burroughsin Marshan oli sammalen peitossa. Kohta kai täytyy ottaa vakavasti Sterling Lanierin romaani Menace under Marswood (1983).

Mitä muuten sanoi Kuun uudisasukas toiselle?
"Olo on kuin jäitä polttaisi."

Uutisjutun Internet-linkit ovat katoavampia kuin aamun kuura, mutta toivottavasti näistä edes jokin toimii:


http://www.his.com/~pshapiro/iceonthemoon/iceonthemoon.html

http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/ice/ice_moon.html


Takaisin sivun alkuun