Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

AikakarttaLukijoiden äänet 2000
Lukijoiden äänet -palstalle on koottu Aikakoneen lukijakunnan kommentteja lehdestä ja sen sisällöstä. Osa on tullut "virallisilla" palautelomakkeillamme ja osa on poimittu muusta kirjeenvaihdosta. Kursivoidut kommentit ovat toimituksen käsialaa. Viestit ovat aikajärjestyksessä joten uusimmat löytyvät jutun lopusta.

Juhani & Leena


20. tammikuuta 2000

Joskus kauan sitten Aikakoneen 10-vuotis-hiluissa tungettiin johonkin purkkiin tavaraa ja siitä tehtiin AIKAKAPSELI. Tarkoitus kai oli avata se hamassa tulevaisuudessa. Kysynkin nyt, että onko "hama tulevaisuus" Aikakoneen 20-vuotis-hilut, vai edesmennyt Millennium-party? Entä kenen hallussa Aikakapseli on tällä hetkellä? Vai onko sille käynyt kuin Puuppo-palkinnolle?

Matti Tanska

Aikakapseli on hyvässä tallessa mutta sen avaamisesta ei ole tehty mitään suunnitelmia kuten ei 20-vuotishiluistakaan.


31. tammikuuta 2000

Todella hauska nähdä että Aikakone elää ja hengittää yhä... Olette varmasti kuulleet tätä monilta muilta moneen kertaan, mutta sitä paperista Aikakonetta on kyllä tuhottoman ikävä... Vaikka omista scifi-ajoistani onkin tolkuuttoman kauan...

Tuomas Kilpi

Hengittää milloin hengittää, tätä vastausta kirjoittaessani 24. kesäkuuta 2001 lähinnä tekohengittää. Paperilehteä emme varmaankaan enää koskaan tee, ainakaan paperi-Aikakonetta


4. maaliskuuta 2000

Hei, hieno juttu tämä että julkaisette tätä näinkin hienosti netissä. Itse julkaisen ihan pientä emali, siis e-maili newsletteriä nimeltä kirkas tähdenlento eli Bolidi. Voisiko Bolidi jotenkin (esim kuvan/bannerin avulla) mainostaa Aikakonetta ja voisiko arvoisa Aikakone mahdollisesti heittää jonnekin sivujensa sekaan Bolidin oman bannerin?

Pasi_p

Kyllä meitä mainostaa saa mutta bannereita emme julkaise.


4. maaliskuuta 2000

Itsekin luin tuon Leena Peltosen arvostelun Rivan aikakirjoista, ja olin 100% samaa mieltä hänen kanssaan. Eihän sitä kirjaa jaksa lukea erkkikään! Ja Belgarathin kohdallakin otettiin vain kohtia Belgarath - Velhon tarina -kirjasta, mutta olin kuitenkin odottanut siinä tulevan jotain uutta vastaan, mutta kun ei niin ei.

Ja angarakeista kerrottaessa kansasta oli kuviakin, joskin Eddings väitti heidän olevan mongoleja tai jotain sinne päin, mutta eivät heidän piirteensä mitenkään eronneet muistakaan roduista. Ja ne runot, rahayksiköt, vaatteet jne.! Luin kirjasta varmaankin puolet etsien joitain luettavia kohtia, ja puolet lukemastani oli pettymystä suurelta osin. Ja olisihan Eddings voinut kirjoittaa jostakin sellaisesta kiinnostavasta asiasta, mistä oli vain vähän mainittu aikaisemmissa kirjoissa.

Eikä siitä Aldurin kiven, vai mikä se nyt olikaan, tekemisestä kerrottu niinkään paljoa, vain että Aldur oli löytänyt sen joen pohjalta ja muovannut sen kätensä kosketuksella pyöreäksi. Very spesific. On Eddings muuten hyvä kirjoittaja (saatan kuitenkin olla hieman puolueellinen, koska hänen kirjansa olivat ensimmäiset fantasiakirjat joita olen lukenut), vaikka Eleniumin ja Tamulin tarut ovatkin liian samanlaisia kuin Belgarionin ja Mallorean tarut, mutta silti... Belgarathin ja Polgaran kirjat olivat suht koht kiinnostavia, mutta taidanpa nyt lopettaa kun on tullut juttua ihan tarpeeksi.

Hessu Hoopo

Nimesi kuullostaa salanimeltä?


26. maaliskuuta 2000

Teidä sivut on kokonaisuudessaan hyvät, mutta kun etsiessäni tietoa kirjailijoista, lähinnä Edgar Allan Poesta, niin tietoa löytyi, mutta tietoa tarkemmin kirjailijan tuotannosta ei löytynyt siksipä haluaisin ehdottaa seuraavaa:
Saisitte sivuillenne varmasti enemmän kävijöitä jos kirjailijan yhteydessä olisi julki tämän teoksia (Poesta hyvä esimerkki olisi esim. muutaman novellin julkaisu). Sivujen kokonaisuuteen tämä toisi erinomaisen lisän. Myös sivujen selkeys on todella huono. Yksinkertaisuus lisää sivujen mielenkiintoa kun taas monimutkaisuus saa kävijät ärsyyntymään ja helposti turhautumaan. Otan sähköpostiini mielelläni lisäkysymyksiä vinkkejä varten:)

Ossi Luostarinen

Nythän on niin, että novellien julkaisu ei ole mitään ilmaista lystiä. Julkaisuoikeuksista pitää maksaa ja vieläpä usein runsaasti eikä Aikakoneella ole rahaa, se kun ei tuota mitään, ainoastaan vie. Jonkin Poen jutun olisi tietysti voinut julkaistakin, ne kun eivät enää ole tekijänoikeuden piirissä mutta hänen tärkeimmät tekstinsä löytyvät helposti lähimmästä kirjastosta joten miksi vaivautua. Olemme toki julkaisseet joitakin uudehkoja käännösnovelleja mutta ne ovat tutuilta kirjailijoilta, jotka ovat henkilökohtaisesti antaneet luvan näiden nimenomaisten tekstien käyttöön. Nettisivuilla sentään pätevät samat tekijänoikeuslait kuin muuallakin.

Mitä sivujen selkeyteen tulee, niin siinä toivottavasti olemme edistyneet mutta ehdottomasti emme olleet huonoja aikaisemminkaan. Sivujamme on useammin moitittu liiasta yksinkertaisuudesta kuin monimutkaisuudesta.30. maaliskuuta 2000

On tässä ollut tarkoitus kirjoitella jo aikaisemminkin, mutta kun ... (on tarkoitus ollut ainakin laittaa lukjakirje Aikakoneelle koskien Kaikkiruokaista ja hänen ihmeellisiä kirjakirjoituslöytöjään, siis omistus- yms kirjoituksia käytetyistyä kirjoista).

Mutta itse asiaan. Löytyi tämmöinen linkki: http://victorian.fortunecity.com/hornton/490/wergerandi.html. Löytyy lauma kuuluisia suomalaisia (jollakin epämääräisellä kielellä), kuten Hinkkanen, Jääskeläinen, Kivi, Leino ja Oikarinen (tässä järjestyksessä) ja myös vähemmän tunnettuja (suomalaisia?) kuten Neruda ja Shakespeare ...

En ihan vielä ymmärtänyt sivujen tarkoitusta (löysin sen 5 minuuttia sitten), mutta mielenkintoista ...

Antti Oikarinen

Tämän sivuston ovat sittemmin muutkin huomanneet. Se on kurdinkielinen ja sisältää runsaasti kurdiksi käännettyjä suomalaisia sf-novelleja samoin kuin maailmankirjallisuuden klassikoita. Minun puolestani ainakin oman tekstini (novelli "Vanha merimies") tuo Husein Muhammed voi vapaasti pitää sivuillaan. Tuskin sitä muutoin kukaan juuri kurdiksi olisi tarjoutunut kääntämään.


7. huhtikuuta 2000

Löysin upeat sivunne tänään etsiessäni tietoa GURUKIRJAILIJA- Robert Holdstockista. Hyviä linkkejä löytyi, kiitos vaan. Haluaisinpa kysellä että onko minkäänlaista tietoa, onko lähiaikoina tulossa uutta osaa Alkumetsä -sarjaan (siis Norsunluuporttia uudempaa osaa). Ja sitten tuosta Bone Forest -kirjasta, että mikä se semmoinen on? : ) Ja onko se saatavilla Suomessa ja miten vaikeasti?

Kiittäen jo valmiiksi...
The wood is us and we are the wood...

Anna Murtola

Nyt, yli vuoden kysymyksesi jälkeen, on tullut romaani Kaukaiset kaiut (Ancient Echoes, 1996), joka tosiasiassa on alunperin ilmestynyt ennen Norsunluuporttia. "The Bone Forest" on pitkä novelli, joka sisältyy samannimiseen vuonna 1991 ilmestyneeseen suomentamattomaan novellikokoelmaan.


8. huhtikuuta 2000

No niin. Sori et valitan mut silti. Kuvittelenko vaan vai onko Aikakone pysähtynyt? Tänne ei näytä liiemmin uusia juttuja näytä tulevan... Kerran kuussa Kaikkiruokaiseen ilmestyy joku uusi juttu. Kysyn vaan: alkaako puhti loppumaan? Ettekö jaksa enää ylläpitää tätä sivua? Sanokaa vaan, kyllä auttajia varmaan tulee, jos apua pyytää, ei siinä mitään...

Juho Salo

Puhti kävi tosiaan välillä vähiin kun on tuo elämäkin, jota välillä täytyisi ehtiä elää. Aikakoneen teko on kuitenkin henkilökohtainen asia ja teemme sitä joko itse tai sitten ei tee kukaan.


19. huhtikuuta 2000

miksei UUDET KIRJAT-sivut päivity?!?!?

Jaakko

Ks. edellinen vastaus.


1. toukokuuta 2000

Olkaa hyvä ja pysykää ajan tasalla!!! viimevuonna sivut olivat selkeät ja niistä sai jotain tietoa, mutta ikävä kyllä on tapahtunut muutosta huonompaan suuntaan! Ottakaa selvää tulevista kirjoista, sehän on näiden sivujen tarkoitus! Ja päivittäkää niitä! On ilmestynyt paljon uusia kirjoja...mm. Kuolemanportti 6 ja jatkoa Tarun kolmesta miekasta tarinalle...jne.! Ja kertokaa milloin ilmestyy Ajan pyörän seuraava osa. Niin, ja sivut OLISIVAT paljon paremmat jos kirjat olisivat AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ!! kirjailijoiden mukaan...helpottaisi huomattavasti!!!

Marika

Nehän ovat aakkosjärjestyksessä kirjailijoiden mukaan, ovat aina olleet. Uudet painokset ja vielä ilmestymättömät ovat tietenkin omina listoinaan mistä käytännöstä emme tule luopumaan. Mitä päivityksiin tulee, niin ilmoitan että emme ole tuottamassa julkista palvelua vaan tekemässä sivuja tekemisen ilosta ja kun tekemisen iloa ei löydy, ei tehdä sivujakaan. Tämä on harrastus eikä mikään pakkotyö.


2. toukokuuta 2000

Niitä palautesivuja voisi joskus päivittääkin...?

guiwenneth

Nyt (24. kesäkuuta 2001) niitä päivitetään.


6. toukokuuta 2000

Huomasin, että Aikakoneen Nykyiset ja entiset avustajat -sivulla on ollut linkki kotisivulleni, mutta linkki on poistettu toimimattomana. Uusi osoitteeni on http://www.crosswinds.net/~roope. Aikakone on oikein hyvä lehti myös sähköisessä muodossa, vaikka kaipaankin yhä sitä paperilehteä. Se lehti, jossa oli minun novellini, taisikin olla viimeinen paperimuotoinen Aikakone. Se novelli on yhä minun ainoa julkaistu novellini.

Robert Storm

Älä huoli, ei sen julkaisu sinun novellisi takia päättynyt ;<) Ei muuten toimi yllämainittu linkkikään, jos luet tätä niin kerro missä nyt majailet.


7. toukokuuta 2000

Oi voi! Se on totta, Toni Jerrman on luopunut vuosia jatkuneesta eristäytymisestä ja on nykyisin tavoitettavissa myös netin välityksellä osoitteesta tjerrman@pp.htv.fi Tietoa sopii levittää eteenpäin ja pistää näkyville scifi-listoille etc.

Toni

Taitaa Ijäs olla näinä päivinä viimeinen mohikaani...


10. toukokuuta 2000

Hei, Mielenkiintoista katsottavaa löydät osoitteesta: http://www.ee.oulu.fi/~jazu/acidcinema.html

Juha Penttinen

Outoa on.


21. toukokuuta 2000

Sivut ovat hyvät!! mut pystytkö kertoo niitä liikeitä mitkä tekee niitä modifointeja..tai mitä piirejä sinne laitetaan/vaihetaan? Kiitos!

Jani

Emme ymmärtäneet yhtään mitään.


20. kesäkuuta 2000

Ajattelin vain huomauttaa, että osa Vastaantulevaa liikennettä -linkeistä ei mainitse Aikakonetta, tai linkki ei enää toimi. Nyt tulee mieleen Pete's Homepage ja muitakin varmaan on...

Juho Salo

Paikkansa pitää, kaikilla listatuilla on joskus ollut linkki Aikakoneeseen mutta kuka helvetti niitä koko ajan ehtii silmällä pitää.


21. kesäkuuta 2000

Semmosta vaan että... Olen sattumoisin huomannut ettei sivuilla ole juuri ollenkaan englanninkielisiä kirjoja arvosteltu... Miksi ei? Ei niitä saata paljoa ilmestyä mutta niitä vanhoja on aikapaljon arvostelematta vai?

Mikko Anttila

Varsinaisissa kirja-arvosteluissa keskitymme suomenkielisiin kirjoihin. Monista englanninkielisistä kirjoista on juttua kirjailija- ja teema-artikkelien yhteydessä mutta muten esittelemme niitä vain satunnaisesti.


11. elokuuta 2000

Kovasti alkaa pelottaa, että nettiversiolle käy samoin kuin aikanaan paperiversiolle. Olette nimittäin kovasti hiljentyneet viime aikoina (niinkuin minun se tarvitsisi teille kertoa). Missä on Marko Ahonen dvd-palstoineen? Missä ovat tämän vuoden lukijain äänet? Missä on lähes (onneksi vielä lähes) kaikki uusi? Scifi-harrastajat usein hiljenevät vanhetessaan; ei kai teille nyt vain käy samoin? Kaipaan ennen kaikkea artikkeleita, jotka olivat mielestäni novellejakin parempia vanhassa paperi- koneessa!

Tuomas Kareinen

Aina silloin tällöin tulee jotain uutta. Me emme hiljene mutta monet vanhat vakioavustajamme ovat hiljenneet. Moni heistä haluaisi nähdä tekstejään painettuna, nettijulkaisu kun ei oikein tunnu "oikealta" julkaisulta.


23. elokuuta 2000

Luin arvostelua Jean M. Untinen-Auelin kirjoittamasta kirjasta Tasangon vaeltajat. Arvostelun lopussa sanottiin, että vielä kaksi osaa on luvassa. Onko teillä tietoa, milloin osat ilmestyvät ja käännetäänkö ne heti suomeksi. Kiitos!

Jarna Erjala

Pari vuotta sitten kuulimme, että seuraava osa tulisi lähiaikoina mutta meillä ei ole asiasta muuta tietoa. Kai ne suomennetaan jos kirjailija saa ne ensin kirjoitetuiksi.


5. syyskuuta 2000

tää homma kusee tulin hakee tietoa paasilinnast kirjailijana ja vittu tääl puhutaan vain jostain saatanan aikakoneest

Tuomas Jäppinen

Olet kai sitten väärässä osoitteessa.


15. syyskuuta 2000

Minne olette piilottaneet tämänvuotiset lukijoiden äänet, kun nuo linkit tuntuvat menevän vuoden 1999 listoihin. Noita viestejä kun on yleensä ihan mukava lueskella.

Urpo Suhonen

No tässähän ne ovat.


18. syyskuuta 2000

Perverssinä ja kieroutuneena miehenä olen viime aikoina lueskellut Heinleiniä, koska olen valmistuttuani voinut nauttia runsaahkoista tuloista ja panna rahaa turhuuksiin, ja kun Heinlein sentään on kirjoittanut edes yhden hyvän kirjan (Tuloksena panevaisuus eli Tuplastara) niin täytyihän ne muutkin tsekata ikään kuin yleissivistyksen vuoksi. Hiuksianostattavan Starship Troopersin luettuani (en kyllä filmiä käynyt katsomassa) olen kylläkin alkanut kallistua sille kannalle, että vakavastiotettavien scifi-ihmisten kansalaisvelvollisuus demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen ja yleisen lainkuuliaisuuden puolustamiseksi olisi vääntää porukalla rautalangasta kaikille Heinleiniin seonneille näppynaamanörteille, miksi äijän elämänfilosofia on täyttä paskaa. Tarkoitan, että Heinlein ei ole niin tyhmä, ettei olisi joukoittain tyhmempiä, jotka lumoutuvat hänen "viisaudestaan", ja jotta kansa joka pimeydessä vaeltaa tulisi osalliseksi totuuden valosta ja kääntyisi pois Heinleinin helvetintieltä, Heinleinin maailmankuvaan ja argumentteihin olisi tartuttava ja niiden aukot paljastettava niin luonnontieteen kuin ihmistieteidenkin keinoin. Loppujen lopuksi se ehkä olikin äijän tarkoitus, erityisesti silloin kun hän kirjoitti Tuupparit kyllähän se hänen filosofiansa aika puolijauhoista on, mutta joku Äkäslompolon lukion ainoa luonnontiedelahjakkuus, joka koulukiusattuna ja yksinäisenä etsii itsetunnolleen pönkitystä Heinleinin "filosofiasta", ei yksinkertaisesti ole itse kyllin hyvä filosofi eikä kyllin perehtynyt ihmistieteisiin löytääkseen aukkoja ja puutteellisuuksia esim. Tuupparien aivopesuosuuksista (onko siinä kirjassa muutakin?). Tämä siis aiheesta "Suojelkaa nuoria viattomia nörttejä sielunvihollisen metkuilta", toivoo entinen luonnontieteilijänörtti ja nykyinenkin scifisti, jonka nuoruudessa Heinleiniltä onneksi oli suomennettu vasta muutama kirja.

Panu Pahaniminen26. syyskuuta 2000

te ootte par....................haita .............me tehtiin esitelmä teistä............................................

tyj

http://www.aikakone.fi/?


4. lokakuuta 2000

Milloin te päivittätte näitä sivuja, kun lukioiden äänet palstalla on kaikki kommentit vuoden vanhoja?

(ei lähettäjänimeä)8. lokakuuta 2000

Sitä minä vaan että eikö kukaan muu ole lukenut Gérard Kleinin romaania Sodan valtiaat? Minusta se on oikeasti kiintoisa ja parhaita mitä aikamatkailusta on kirjoitettu, ja sen uskonnollisetkaan sävyt eivät ole häiritseviä. Tuntuu siltä että kukaan ei muista mainita sielläkään, missä kuuluisi.

Panu Höglund

Kaikkiruokainen luki sen heti sen ilmestyttyä ja piti paljon mutta ei ole lukenut enää uudelleen. Ehkä pitäisi, näkisi pitääkö nuoruudensuosikki yhä tasonsa lähes kolmen vuosikymmenen jälkeen


31. lokakuuta 2000

Aikagalleria on erinomainen lisäys ja antaa mukavasti sävyä sivuille, ensimmäiset galleriat myoskin mainiot valinnat! Jos toiveita otetaan vastaan niin olisi kiva nahda esim vanhoista pulp-lehdista skannattuja kuvituksia (eli ei valttamatta kansia), kenties jopa taiteilijakohtaisia katsauksia? Emsh, Orban, Bok (tottakai!) ja vaikka Schoenherr. Ja kuten aina - maukasta kaikkiruokaista on mukava mutustella. Kovasti kiitoksia.

Juha Lindroos2. joulukuuta 2000

Kiitos hienoista sivuista!!! Löysin ne vasta äskettäin joten en ole vielä ehtinyt tutustumaan niihin kovin perusteellisesti,mutta aion tehdä sen varmasti lähitulevaisuudessa. Haluaisinkin tässä samalla kysyä Dragonlance-kirjoista. Dragonlance-trilogioitahan on hyvin monta ja siksi haluaisin tietää että missä järjestyksessä kirjat tulevat?

Emma

Tämä on asia, jota emme koskaan ole jaksaneet tutkia. Ehkä joku parempi asiantuntija osaa kertoa vastauksen?


Lähetä meille omat terveisesi oheisella palautelomakkeella.


Takaisin sivun alkuun