Leenan lukemistot
Älkää naurako, minä, Leena Peltonen, tuo todella olen. Tai olin. Olin sinä vuonna, kun Martin Luther King ja Robert Kennedy ammuttiin, Neuvostoliitto miehitti Tsekkoslovakian, opiskelijat mellakoivat Pariisissa ja Richard Nixon valittiin USA:n 37. presidentiksi. Olympiakisattiin Grenoblessa ja Mexicossa ja Kekkonen armahti Hannu Salaman ja Otavan jumalanpilkkasyytöksistä, Roger Zelazny voitti Hugon romaanillaan Lord of Light ja vuoden parhaana draamallisena esityksenä palkittiin Star Trek -jakso "City on the Edge of Forever", ja Apollo 8 kiersi Kuun. Niin, ja vuoden päätteeksi keskiolut ns. vapautui, joskaan minä en vielä ollut kyllin vanha ostamaan sitä. Useimmat tällä hetkellä vaikuttavat sf-persoonat eivät olleet silloin vielä edes vakavasti harkinneet syntymistä. Mutta kyllä tekin siitä kolmessakymmenessä vuodessa rupsahdatte!
Sittemmin olen suorittanut ylvään akateemisen loppututkinnon pääaineenani kirjallisuustiede ja sivuaineinani muita yhtä kiehtovia ja taloudellisesti kannattamattomia asioita. Olen työskennellyt rakennuksella repsikkana, varastossa trukkikuskina, sekalaisissa tiedotustehtävissä, mainostoimiston copyna ja suomennellut siinä sivussa kirjoja. Taannoin opiskelin hypermediaa Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen Digsis-kurssilla.
Elämäni suuri rakkaus on science fiction- ja fantasiakirjallisuus. Minulla oli (ja on?) ilo ja kunnia toimittaa suurenmoista alan lehteä Aikakonetta, genren ehdotonta laatujohtajaa, joka nykyään ilmestyy www-muodossa. Scifin, fantasian ja mainstream-kirjallisuuden ohella rakastan hellästi myös elokuvaa ja sarjakuvaa, historiaa ja arkeologiaa, kesyrottia ja ruoanlaittoa. Synnyin- ja kotikaupunkiani Tamperetta rakastan myös niin että päässä vinkuu. Kaikesta tästä löytyy lisätietoja sivultani joko jo nyt tai ainakin aika pian.
- Raaka-Arska, Tesoman Hurtta on uusi perheenlisäyksemme. Kuvasivut chihuahuastamme varttuvat ja karttuvat Arskan itsensä myötä.
- Ansioluettelo
- Rottakronikat 1, toistaiseksi vain kuvia kuvateksteineen, mutta suloisten silkkiturkkieni kaikki uroteot tullaan raportoimaan piinallisen seikkaperäisesti.
Vihdoin olen saanut rottaosastolle photoshop-harjoitustyönä väkertämäni kuvakollaasit neljästä rotasta. Niitä pääset katsomaan lähtemällä tästä manalanmatkalle Rottien Valhallaan. 14. lokakuuta 1998 on rottaosastolle lisätty Rottakronikat 2, lisää kuvia pipsuhiiristäni.
- Syömään!, hyväksi havaittuja reseptejä, kokoelma karttuu jatkuvasti tulevaisuudessakin.
Pääset tästä sivulle Taas syömään, joka sisältää mm. sienireseptejä, hyviä piirakoita ja kaikenlaista muutakin.
Aina vain syömään sisältää vähän kaikkea, muun muassa muutaman mojovan kakun, lystikkään naattikeiton, chiliä, couscousta ja pari säilöntäreseptikin.
14. lokakuuta 1998 lisätty Joko nyt taas syömään!?! jatkaa entisillä linjoilla. Tässä nelososassa on mm. useita kiinalaisia reseptejä ja chilisuklaajuustokakku, jos voitte uskoa. Käykäähän vilkaisemassa.
Ja juuri ennen vuosituhannen viimeistä juhannusta on valmistunut ei ainoastaan viides ruokasivu Ei teidän voi enää olla nälkä, joka kertoo mm. whiskyn väärinkäytöstä, vaan myös hakemisto uskomattoman nokkelalta nimeltään Ruokalista, joka toivon mukaan helpottaa summan mutikassa kasattujen ruokasivujeni hyödyntämistä.
Maaliskuun 6. vuonna 2000, taas uusi ruokasivu eksotiikkaa tulvillaan: Ulkomaille syömään. Yleisöpalautteen innoittamana olen koostanut tähän suosikkireseptejä Meksikosta, Kaakkois-Aasiasta ja Intiasta. Ruokaan liittyen löytyy sekä tästä että jäljempää arkisto-osuudesta vuosien takainen artikkeli Näin galaksi keittää , jossa tarkastellaan science fictionin ja fantasian maailmoihin liittyviä keittokirjoja.
- J.R.R. Tolkienia koskevia tekstejä löytyy sivuiltani toistaiseksi nämä neljä: Keskimaan Impi Vaarassa jatkaa Hautakerot-smialin aikoinaan käynnistämää projektia kirjoittaa Sormustarun kohtauksia uudelleen muiden kirjailijoiden tyylillä. Bilbo versus Beowulf on lohikäärmeartikkelini liitetiedosto, jossa osoitetaan Hobitin ja Beowulf-eepoksen ilmeisimmät yhtymäkohdat. Arkistotavaraa ovat alunperin muualla julkaistut artikkelini Sormuksen orjat, urputus liian vahvan esikuvan vaikutuksesta fantasiamarkkinoihin, sekä J.R.R. Tolkien ja fantasiakirjallisuus, alunperin hamalla 70-luvulla rustattu pikku esitys Tolkienin kirjallisuusteoreettisista lähtökohdista.
- Kus-Kusin, sen pienen megalomaanin nyt piti ihan välttämättä saada omat sivut, eikä sen vinkunaa kukaan kestä kuunnella.
- Linkkilistani on parhaillaan remontissa.
- Arkisto, aikaisemmin paperilehdissä julkaistuja artikkeleitani ja jatkossa kenties myös pitämiäni esitelmiä. Tämä kokoelma ei ole vielä varsin iso, mutta karttuu. Juttuja on jossakin määrin täydennelty, korjailtu ja päivitetty.
Tällä hetkellä arkisto sisältää seuraavat jutut:
- Kaikkien aikojen kuningas, artikkeli kuningas Arthurista ja Pyöreän Pöydän perinteestä, julkaistu Aikakoneessa 2/93. Tämä artikkeli on 130 kilotavun kokoinen, joten sen avautuminen kestää tovin.
- Rikos ja rangaistus science fictionissa tarkastelee lain ja moraalin instituutioita tieteiskirjallisuuden ekstrapoloimina. Mikä on sisäänrakennettua ja mikä taas muuttuu olosuhteiden ja arvojen myötä? Artikkeli on julkaistu Aikakoneessa 4/91.
- Kirjallisuutta siitä, mikä on pysyvää, joitakin karkeita yleistyksiä fantasiakirjallisuudesta on pieni artikkeli, joka on julkaistu kahteen otteeseen Turun kirjamessuilla Suomen sf-seurojen yhteisosastolla jaetussa lipareessa.
- Sormuksen orjat on vuonna 1991 maailman ensimmäisessä Legolasissa julkaistu nalkutus kerran niin ihanan fantasiakirjallisuuden karmeasta trendistä korvata laatu määrällä ja mielikuvitus yhden suuren esikuvan variaatioille.
- J.R.R. Tolkien ja fantasiakirjallisuus on pikkuinen artikkelini, joka ilmestyi Portin ensimmäisessä numerossa silloin tertiäärikaudella vuonna 1982, kun kaikki mestarin suttuvihkotkin olivat vielä onnellisesti julkaisematta.
- Metsien mies artikkeli Robert Holdstockista julkaistiin vuonna 1992 Jyväskylän SF-seura 42:n lehdessä Alienistissa 2/1992. Tekstiä ei ole sitten noitten päivien täydennetty, vaikka Rob on onneksi kirjoittanut sittemmin paljon lisää.
- Holdstockin romaanin Holvi metsään arvosteluni ilmestyi Aikakoneessa 3/1995 ja löytyy lukuisien muiden kirja-arvostelujen tavoin myös Aikakoneen arkistosta.
- Hurjan inhimillinen peto - Ihmissusi kansanperinteessä ja kirjallisuudessa julkaistiin aikoinaan Portissa 1/1986 ja sittemmin Matti Savolaisen ja Päivi Mehtosen toimittamassa Haamulinnan perilliset -nimisessä ylen oppineessä antologiassa. Tässä se taas on, vähän lisäiltynä, vähän saksittuna. Tiedosto ei ole aivan pikkuinen, joten avautuminen ottaa aikansa.
- Ellei lohikäärmettä olisi se täytyisi keksiä puolestaan on Portissa 4/1984. Artikkelissa kerrotaan lohikäärmeestä eri kansanperinteessa eri maailmankolkilla sekä sittemmin fantasia- ja tieteiskirjallisuudessa.
- Roger Zelazny: Damnation Alley - sankarin tie ilmestyi Matti Savolaisen toimittamassa esseeantologiassa Tieteiskirjallisuuden maailmoita vuonna 1985, ja se on osoitus siitä, että arkkityyppejä ei kukista ydinsotakaan.
- Näin galaksi keittää ilmestyi Aikakoneen ruoka-asioille omistetussa numerossa Gastronomica Galactica, joka oli lehden numero 4/1990.
- Guy Gavriel Kay - Fantasiakirjallisuuden suuri valkoinen toivo on Aikakoneessa ilmestynyt artikkelini tämän hetken kenties lupaavimmasta fantasiakirjailijasta. Aikakoneessa kannattaa tietysti käydä muutenkin.
- Miten tästä eteenpäin. Historialliset tulevaisuusspekulaatiot on myös Aikakoneessa ilmestynyt artikkelini, joka perustuu Jyväskylän Kesässä 1994 pitämääni esitelmään.
Takaisin sivun alkuun.
Postia Leenalle