Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Kansi: Look to Windward

Look to
Windward




Iain M.Banks:
Look to Windward
Orbit, 2000,
ISBN 1-85723-981-4.




Look to Windward on Banksin viimeisin Kulttuuri-kirja. (toim. huom: tai ainakin oli vuonna 2000)

Mainittakoon että kirjan nimi tulee aivan samasta T.S. Eliotin värssystä kuin suomeksikin julkaistun Muista Flebasta -kirjan. Myös tarinoilla on yhteys; Masaq'-orbitaalilla odotellaan kahden novaräjähdyksen valoa saapuvaksi. Kyseiset tähdet olivat kaksi niistä kuudesta tähdestä, jotka tuhoutuivat Idiran ja Kulttuurin välisessä sodassa - ja sen suurimman avaruustaistelun aikana. Orbitaalin keskusäly - entinen sota-aluksen Mieli - aikoo järjestää kunnon muistojuhlan ja on jopa tilannut siihen sinfonian.

Sattuu vain olemaan niin, että säveltäjä Ziller kuuluu Chelgrialaisiin, petoeläimistä polveutuneeseen lajiin - jonka kastijärjestelmään vaikuttamisessa Kulttuuri epäonnistui vajaa vuosikymmen aikaisemmin. Orbitaalille muuttanut Ziller puolestaan saa tietää, että sinne on tulossa hänen lajinsa lähettiläs, jonka oikeista aikeista hänellä on omat epäilyksensä. Eikä hän aivan väärässä olekaan. (Mainittu Ziller on muuten suht sarkastinen isäntiensä suhteen eikä juuri jaksa välittää "hyväätahtovista" kohteliaisuuksista - ja varsinkaan yrityksistä saada aikaan "sattumalta" hänen ja lähettilään kohtaaminen)

Muiden Kulttuuri-kirjojen tavoin alienit ovat tietenkin perustaltaan inhimillisiä. Chelgrialaiset taistelivat oman sisällissotansa - jonka Kulttuuri välillisesti aiheutti ja otti vielä syyt niskoilleen - samaan tapaan kuin ihmiset vaikkapa Bosniassa (vaikka kirja onkin jostakin syystä omistettu Persianlahden sodan veteraaneille). Lähettiläs Quilan jäi sodassa leskeksi eikä hänen puolisostaan ole edes mielikopiota. Siispä hänellä ei ole mitään menetettävää.

Pitkät pätkät kirjaa Banks kuvailee Masaq'-orbitaalia ja sen yksityiskohtia. Masaq'illa harrastetaan mitä meidän ajassamme kutsutaan extreme-lajeiksi (kai joku jossain vaiheessa alkaa soudella laavavirroissa täälläkin). Kun kerran koko kropan voi tehdä uusiksi niin miksipä ei. Lisää jännitystä saa jos jättää ottamatta aivoistaan varmuuskopion.

Tarinan skaala sisänsä on melko suuri. Eri maailmojen väliset etäisyydet luetaan valovuosisatoina ja Sublime-olennoilla -eri lajien Toiselle Tasolle siirtyneillä - on omat suunnitelmansa jossakin taustalla. Chelgrialaisten omat Sublimet ovat jopa järjestelleet lajille oman taivaan - omien mieltymystensä mukaan, totta kai

Banksilla on ilmeisenä tarkoituksena harhauttaa; Chelgrialaisen tiedustelun testejä ja koulutustilaisuuksia, salaperäisiä puheita, sabotaasisuunnitelmia, Zillerin epäilyksiä, yksinäisen oppineen varoitusyritys. Jutussa on siis kaikki jännärin ainekset mutta loppu ei ole lainkaan kaavan mukainen.

Ai niin; se joka tällä kertaa kasvatetaan uudelleen päästä alaspäin ei ole humanoidi

Vesa Lehtinen



Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun