Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Triljoonasade

Triljoonasade




Nicholas Fisk: Triljoonasade (Trillions, 1971).
WSOY (Tiikeri-sarja 8), 1978, nidottu & sidottu,
ISBN 951-0-08615-0 (nid.) &
951-0-08660-6 (sid.), 128 s.
Suom. Olavi Paavilainen.
Päällys Hannu Taina.




Tämä saattoi olla ensimmäisiä tieteiskirjoja joita luin tuossa 70-luvun jälkipuolella. Se on nuortenkirja, kuten muutkin Tiikeri-sarjan kirjat, joskin en ole sitä juurikaan divareissa nähnyt.

Triljoonat ovat pieniä, avaruudesta pudonneita kiteitä joiden älykkyydestä ei aluksi ole mitään takeita; Niitä vain sataa Maapallolle - niin - triljoonittain. Lapset tietenkin innostuvat suunnattomasti kiiltävistä kivistä varsinkin kun ne alkavat jäljitellä ympäristön muotoja, mutta aikuiset alkavat kutsua sotaväkeä paikalle. Varsinkin kun triljoonat erehtyvät jäljittelemään sotakoneita.

Melko brittiläiseen tapaan pikkuisesta Harbourtownista tulee äkkiä yksi maailman keskipisteistä. Ensin sinne työntyy lehtiväki kiusaamaan kaikkia kysymyksillään. Sitten paikalle marssii armeija - melkoisen huumorintajuton sellainen. Upseerit suuttuvat sanomattomasti siitä, että heidän tulivoimastaan ei ole triljoonia vastaan juuri mitään hyötyä.

Kuten nuortenkirjaan sopiikin, päähenkilöt ovat lapsia. Pääosassa on on kolmetoistavuotias Scott Houghton, melkein arkkityyppinen yksin viihtyvä ja hiljainen keksijä, joka vain jaksaa ajatella pitemmälle kuin muut - ja varsinkin aikuiset, tietenkin. Apunään hänellä on pikkuvanha Silmälasi-Bem

Scottin avuksi tulee sitten se ainoa aikuinen, joka suostuu häntä kuuntelemaan; Kuumatkaonnettomuudessa pahoin palanut mies Ikaros Blythe. Toinen joka suostuu ajattelemaan hosumisen sijasta.

Sillä aikuisten hosuessa oikein olan takaa Scott ryhtyy ottamaan selvää, mikä saa triljoonat tekemään sitä mitä ne tekevät. Ja loppujen lopuksi hän päätyy siksi ainoaksi, jolla ne kertovat salaisuutensa.

Näin jälkikäteen tulee ajatelleeksi, olisiko Fisk kirjoittanut tämän jutun vastapainoksi niille tuhansille "alienit valtaavat Britannian"-kirjoille, joista britit kirjoittivat kahmalokaupalla aikoinaan. Ainakin siinä on melkein osoittelevaa yltiöpäisen sotilaallisuuden ja asevarustelun kritiikkiä.

Vesa Lehtinen



Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun