Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Queen of Angels

Queen of
Angels




Greg Bear:
Queen of Angels (1990).
Warner Books, 1994,
ISBN 0-446-36130-5.




Tämä opus on jo melkein kymmenen vuotta vanha mutta ei varsinaisesti ole vanhentunut kuin korkeintaan tekniikan yksityiskohtien puolesta.

Tapahtuma-aikana on 2000-luvun puoliväli.. Tulossa on ns. binäärimillenium eli vuosiluku 11111111111 (2047) muuttuu numeroksi 100000000000 (2048). AXIS, Alfa Centauriin lähetetty tekoälyavaruusalus, lähettää neljä vuotta myöhässä olevia viestejään ja on jo löytänyt Centauri Bn planeetalta raunioita.

Nanotekniikka on tässä maailmassa valttia. Mikroskooppisen kokoisia koneita käytetään mm. poliisitutkimuksissa (rikospaikka tutkitaan molekyyli molekyyliltä) ja valvonnassa. Käytännössä jokaisella on taskutietokoneen ja kännykän risteytys. Mitä ennen tehtiin öljystä, voidaan nyt tehdä orgaanisesta jätteestä.

Lääketieteessä on jo päästy katsastamaan aivoihin - joten väkivaltaiset rikolliset sopeutetaan Terapialla eli nanoteknisellä aivopesulla. Vapaaehtoinen Terapia on jopa päätynyt monen työpaikan sisäänpääsyvaatimukseksi. Los Angelesin 25 miljoonasta asukkasta 60% on läpikäynyt Terapian (Ilmeisesti tässä on jonkin verran Bearin piruilua USAssa vieläkin riehuvasta erilaisiin terapioihin kohdistuvasta innostuksesta.) Tosin tarvitaan vielä toista ihmismieltä tulkitsemaan tuloksia.

Tosin tämäkään ei näytä kaikille riittävän. Valitsijat (Selectors) ovat vigilantteja, jotka väistelevät poliiseja ja aivopesevät laittomasti maahantuoduilla Helvetinkruunuilla epäiltyjä ja niitä, jotka heidän mielestään ovat päässeet kuin koira veräjästä rahan tai maineen avulla.

Osasyynä tähän toimintaan oli edesmennyt ja itsemurhan tehnyt "laki ja järjestys"-presidentti Raphkind, joka melkein onnistui muuttamaan maansa poliisivaltioksi. Hän myös käytti Hispaniolan (yhdistyneen Haitin ja Dominikaaniseen Tasavallan) palkkasotureita likaisiin töihin - mutta ajat ovat muuttuneet eikä Hispaniola enää ole USAn halltuksen erityissuojeluksessa.

Maailma vilisee muitakin yksityiskohtia. Kaikilla ei ole suoraa merkitystä itse tarinan kannalta mutta se kyllä tekee maailman elävämmäksi.

Tässä maailmassa siis huippusuosittu runoilija Emanuel Goldsmith tekee murhan ja katoaa. Juttua tutkimaan joutuu delfiini-ihon hankkinut etsivä Mary Chou - joskin murhaajan entinen tuttava Richard Fettle ryhtyy myös miettimään asiaa omalta taiteelliselta kannaltaan. Myös jo potkut saanut aivotutkija Martin Burke houkutellaan tutkimaan rikollisen mielen mysteerejä.

Mutta nämä henkilöt eivät juurikaan tapaa toisiaan. Kirjassa ei varsinaisesti ole yhtä ainoaa juonta vaan 3-4 sivujuonta, joilla on yhteinen teema; tietoisuus ja identiteetti. Esimerkiksi; ovatko jotkut ihmiset kaikesta huolimatta vain automaatteja kun jotkut tietokoneet jo lähentelevät tietoisuutta. Fettle näyttää etsivän omaa identiteettiään entisen tuttavansa kautta kun Hispaniolalaisilla on oma käsityksensä etnisestä identiteetistään - johon tietenkin heidän hallitsijansa ovat yrittäneet vaikuttaa.

Näistä sivujuonista AXISin ja sen maanpäällisten tietokonesisarusten identiteettikriisistä kertova osio voisi melkein olla päälleliimattu. Erillisenäkin siitä tulisi aika tylsä novelli mutta teema sitoo se kirjaan.

JILL-tekoälyn suulla Bear myös pohtii niin rangaistuksen oikeutusta kuin sitä, toimiko se todella pelotteena vai ei. Millainen rangaistus todella on rangaistus ja onko sillä enemmän psykologista merkitystä rangaistavalle vai rankaisijalle.

Vesa Lehtinen



Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun