Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Not for Glory

Not for Glory





Joel Rosenberg: Not For Glory (1988).
Grafton, 1990, paperback,
ISBN 0-586-20702-3, 254 s.
Kansikuva Mark Salwowski.




Olin ensin hieman kahden vaiheilla, uskallanko tulla ulos kaapista, mutta kerranhan se vain kirpasee...

Tunnustan olevani military sf/fantasy -fani. Tällä tarkoitan, tässä ja nyt, kirjoja, joiden olemassaolon peruste hakee oikeutustaan hieman erilaisista lähtökohdista kuin esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta tai Dyyni tai Hyperion.

Sotilas-sf on lähtökohtaisesti räiskintää, sotaa ja kovia hemmoja isojen aseiden kera. Sotilas-fantasia on sama asia, mutta ilman elektroniikkaa (paitsi Mary Gentlen Grunts, mutta se onkin ihan eri asia joka suhteessa!). Joel Rosenberg on amerikkalainen kirjailija, johon suhtaudutaan yleensä yllättävänkin voimakkaasti. Miehen tuotannosta tietävät ovat aika valmiita luomaan kiihkeitäkin mielipiteitä. SF Eye -niminen sf-kritiikki-lehti (ansiokas sellainen) johti jopa jonkinlaista ristitretkeä Rosenbergia vastaan mennä vuosina!

Miehen tuotannosta suurin osa on isosti myyvää roolipeliaiheista fantasiaa, mutta se "muu" tuotanto on paljon mielenkiintoisempaa. Not for Glory on "se" sotilas-sf -kirja, joka sai minut koukkuun aiheeseen. Aiemmin olin kokeillut Jerry Pournellea ja muita lahjattomia kirjaimien kanssa työskenteleviä, mutta tämä Metzada-romaani löysi minussa orastavan militaristin. Se kertoo uuden diasporan jälkeisestä maailmasta, jossa juutalaiset asuttavat Metzada-nimistä planeettaa ja tulevat toimeen ainoan vientituotteensa, palkkasotilaidensa, ansiosta. Kirjan päähenkilö on luopiokenraali Shimon Bar-El, jonka avuja tarvitaan kun koko planeetan tulevaisuus on vaarassa. Sitten taistellaan: maalla, merellä ja ilmassa.

Idea saattaa olla jätetty puolitiehen (miksi ihmeessä juutalaiset ovat siirtyneet toiselle planeetalle ja pysyneet ortodokseina? miksi he asuttavat moista arvotonta kivimöykkyä?) ja kysymyksiä herää paljon enemmän, kuin vastauksia saadaan, mutta jotain oudon kiehtovaa tässä on. Siinä missä niin moni muu sotilas-scifisti saa orgasmeja täydellisesti kuvatuista aseista ja äkseeräyksistä, minä nautin osaavasta tunnelmankuvauksesta jonka Rosenberg saa aikaan. Aseita on ja joukko-osastot kulkevat perkeleellisiä matkoja ja kuolleita syntyy, mutta samalla syntyy myös uskottava kuvaus palkkasotilaista, joiden tehtävä on toimia kokonaisen planeetan elinkeinona.

Kolahdus oli siksi suuri, että erheydyin ostamaan useampiakin eri sanaseppojen tuotoksia. Baen-kustantamo on ollut erityisen tuottelias tässä suhteessä, niin sf:n kuin fantasiankin puolella. Mutta kaikkea kakkaa sitä julkaistaankin! Rosenberg ei ole liiemmälti aiheesta kirjoja suoltanut (Emile and the Dutchman, 1986, on hauska novellikokoelma), se fantasia kun myy niin hemmetin hyvin.

Jukka Halme



Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun