Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Kivi-paperi-sakset

Kivi-paperi-sakset




Ian McDonald: Kivi-paperi-sakset
(Scissors Cut Paper Wrap Stone, 1994).
Nemo, 1997, nidottu,
ISBN 952-5180-00-X, 140 s.
Suom. Tero Norkola.
Ulkoasu d.o.g./Ilona Ilottu, Eeva Sivula.




Tälle kirjalle löytyisi tuhottomasti esikuvia aina alkaen Zen ja Moottoripyörän kunnossapito-kirjasta kyberpunkki-kliseisiin ja japanilaisiin piirrosfilmeihin ja sarjakuviin.

Ethan Ring on entinen taideopiskelija ja nykyinen pyhiinvaeltaja, joka lähtee pyhiinvaellukselle Japaniin kiertämään shintotemppeleitä ilmeisesti toivoen pääsevänsä joksikin aikaa eroon ns. länsimaisesta hapatuksesta. Asiat eivät oikein mene hänen halunsa mukaan.

Tässä vuoden 2020 Japanissa kaupallisuus ja ja teknologia ovat menneet todella pitkälle. Shintotemppelitkin on automatisoitu ja esi-isiä säilytetään vakuutusyhtiöiden simulaatiotietokoneissa - tietysti maksua vastaan (Ei ehkä kovin kaukaa haettua - tässä maailmassa voi jo käydä kumartamassa esivanhempiensa haudalla netin kautta). Akiroiksi kutsutut jengiläiset tappelevat raskaasti aseistettuja turvallisuusvartijoita vastaan.

Tekniikka ja suurin osa miljööstä on lainaittu kyberpunkista - ehkä sokerilla toimivia pattereita lukuunottamatta. Ilmeisesti taustassa on muutenkin aika paljon bioteknologiaa (joka ehkä saavutti huippukautensa toisessa McDonaldin kirjassa Hearts, Hands and Voices).

Mutta tässä kirjassa tekniikalla on enemmän myyttisiä kuin varsinaisia realistisia ulottuvuuksia; siihen ilmeisesti perustuu määritelmä Maaginen Scifi, jota verrataan ns. Maagiseen Realismiin. Tarinan pääosassa ovat fraktaaliohjelmin tehdyt frakterit, jotka ovat kuin semiootikon märkä päiväuni; ne ovat symboleja, joilla vaikutetaan suoraan ihmisten alitajuntaan ja tunteisiin. Ethan Ringin käsiin tatuoidut frakterit käskevät ja tuhoavat ja hänen salkkumikrostaan niitä löytyy lisää. Useille on annettu kabbalististen enkelien nimet.

Tietenkään pyhiinvaellusmatka ei suju rauhallisesti - Japanin rappiota seuraa omat ongelmansa, joista hermokytkettyjen koirien hyökkäys on vasta pienimpiä. Pääkonfliktina on silti Ethanin oma sisäinen konflikti, koskä hän lähinnä yrittää paeta itseään.

Lopussa on myös sanasto asioista vähemmän tietäville. Tosin Akira katujenginimityksenä on luultavimmin peräisin samannimisestä japanilaisesta sarjakuvasta ja Daimyon voisi pikemminkin kääntää Lääninherraksi (asema oli keskiaikaisessa japanissa käytännössä sama).

Vesa Lehtinen


Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun