Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Kansi: Changeling (saksankielinen)

Changeling





Chris Kubasik: Shadowrun #5: Changeling.
New American Library/Roc, 1992,
ISBN 0-451-45218-6, 326 s.
(oheinen kansi on saksalaisen Heyne-kustantamon
painoksesta, englanninkielisen alkuteoksen kantta
emme tähän lähtöön löytäneet)




Yleensä ottaen roolipelien pohjalta tehdyt kirjat ovat kirjallisesti samantekeviä ja niillä on arvoa vain peliä pelaaville. Poikkeuksia löytyy vain todella harvoin. Tässä yksi - jollei ainoa.

Tarinan taustamaailma on FASA-pelifirman Shadowrun, kyberpunk-maailma jossa taikuus ja hirviöt ovat tulleet takaisin. Lohikäärmeestä voi tulla suuryhtiön osakas tai Yhdysvaltain presidentti. Örkit, haltiat, kääpiöt ja peikot muodostavat omat alakulttuurinsa ja vähemmistöryhmänsä joista katujengit ja suuryhtiöt palkkaavat tykinruokansa. Katujengiä saattaa johtaa shamaani loitsuineen.

Kirjan tapahtumat alkavat vuodesta 2039, ajasta jolloin jotkut ihmiset alkavat muuttua kääpiöiksi, hirviöiksi ja niin edelleen. Viisitoistavuotias tiedemiehen poika Peter Clarris huomaa muuttuvansa isokokoiseksi, kovaihoiseksi peikoksi. Hänen isänsä sulkee hänet huoneeseensa (koska hän on peikko ja ihan varmasti väkivaltainen ja tyhmä). Arvatkaapa karkaako hän kotoa.

Koko tarinan läpi Peter Clarris etsii lääkettä "vaivaansa" mm. palkkautuen yakuzojen henkivartijaksi (muut ammattivaihtoehdot ovat varsin rajoitettuja ja pienipalkkaisia jos aikoo tutkiskella vapaa-aikanaan genetiikkaa). Uudelleen lukemaan opetteleminen ja tutkimustiedon hankkiminen tuovat omat ongelmansa.

Kymmenessä vuodessa Peteristä tulee kovanyrkkinen ja kovaksikeitetty mutta hän jatkaa omia tutkimuksiaan toveriensa naljailusta huolimatta. Hän tapaa muita joilla on omia pulmia; lesbopariskunnan jonka toinen osapuoli on velho. Naisen joka pelkää vauvastaan tulevan "erilaisen". Palkkasoturin jonka vialliset kyberkytkennät aiheuttavat hänelle pakkoliikkeitä. Poliisitkaan eivät osaa suhtautua häneen rauhallisesti. Hänen oletetaan osaavan vain tapella - joten sitä hän saa tehdä kyllästymiseen saakka. Ja hän saa oppia että älykästä peikkoa pelätään paljon enemmän kuin sellaista, joka näyttelee tyhmää.

Toisin kuin useimmissa saman sarjan kirjoissa ja monissa tavallisissa kyberpunkkitarinoissa, maailma ei nyt ole pelkkää taustaa taistelukohtauksille ja juonitteluille. Peter Clarris käytännössä etsii itseään uudessa maailmassa jossa ihmiset tekevät edelleen johtopäätöksiä toisistaan koon ja ulkonäön perusteella. Kirjan loppuun mennessä hän on sopeutunut uuteen olomuotoonsa katseltuaan elämää tarpeeksi kauan siltä toiselta puolelta.

Tarinan sivuhenkilöt eivät ole kovin syvämietteisiä tai monimutkaisia mutta suorittavat tehtävänsä suhteellisen sulavasti. Shadowrun-tausta melkein jää taustaksi eikä kirjassa ole pitkiä infodumppaus-jaksoja.

Vesa Lehtinen


Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun