Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Kaikkiruokaisen päiväkirjasta
2. joulukuuta 1999



Juhani Hinkkanen


Takaisin Kaikkiruokaisen hakemistoon


Viime kerralla kitisin oikeinkirjoituksen kuolemasta ja siitä pitäen olen löytänyt kirjoitusvirheitä kaikkialta Aikakoneesta. Niin se käy. Hybristä seuraa nemesis.

Varkaiden maailmaMutta nyt haluaisin kertoa kirjoista, joiden olisi pitänyt olla olemassa mutta joita ei ole. Yritteliäät kustantajat uskaltautuvat aika-ajoin mainostamaan tulevia teoksia, joita ei sitten koskaan kuulu. Yksi näistä kustantajista oli Finnish Bookhouse (miksi ihmeessä englanninkielinen nimi) joka aloitti näyttävästi Michael Moorcockin romaanilla Elric Melnibonélainen, jota samana vuonna seurasi Robert Asprinin toimittaman maailmalla varsin suositun fantasia-antologiasarjan ensi osa Varkaiden maailma ja Walter Jon Williamsin cyberpunk-klassikko Rautahermot. Vuonna 1993 ilmestyi vielä George Alec Effingerin romaani Kun painovoima pettää ja 1994 yllättäen kovakantisena Angela Carterin hieno novellikokoelma Verinen kammio sekä muita kertomuksia, kaikki ansiokkaita kirjoja.

Mutta tässä ei ollut kaikki. Julkaistujen kirjojen loppussa mainostettiin kokosivun ilmoituksilla kustantajan tulevaa ohjelmistoa, Michael Moorcockin seuraavaa Elric-kirjaa Kulkija kohtalon merillä ja Varkaiden maailma -kirjaa Tarinoita ruokottomasta yksisarvisesta. Ehkäpä joku yhä koluaa kirjakauppoja ja antikvariaatteja näitä tekstejä etsien mutta turhaan. Niitä ei ole olemassakaan, ainakaan painettuina. Ruokottoman yksisarvisen suomennos on olemassa mutta kustantaja peruutti julkaisemisen ilmeisesti sarjan heikon myynnin vuoksi eikä edes maksanut suomentajalle valmiista työstä. Onko myös sen toisen Elric-kirjan suomennos jossain olemassa, sitä en tiedä. Ehkä se on unohdetulla disketillä suomentajan pöytälaatikon pohjalla tai ehkä suomentaja on suutuuspäissään hävittänyt kaikki jäljetkin siitä tietokoneeltaan ja korpuiltaan. Tästä minulla ei ole aavistustakaan.

Joskus kadonneet kirjat nousevat pintaan joltain muulta suunnalta kuin alunperin oli tarkoitus. Pekka Markkula kirjoitti aikanaan novellikokoelman julkaistavaksi John Booksin (miksi jälleen englanninkielinen nimi) 1980-81 pyörineessä Fantasy-sarjassa mutta sarja päättyi, ilmeisesti jälleen huonon kaupallisen menestyksen myötä ja tekstit näkivät sittemmin päivänvalon suomalaisissa sf-lehdissä Aikakoneessa, Portissa, Tähtivaeltajassa ja Ikaroksessa vuosina 1986-87. Markkula piti tuolloin itseään varsin varmana Atorox-voittajana ja olisi ehkä sitä ollutkin elleivät hänen saamansa äänet olisi jakautuneet usean melko tasavahvan novellin kesken. Samaisessa sarjassa oli tarkoitus tulla myös Moorcockin Dancers at the End of Time -trilogia, jonka käännös oli työn alla John Booksin lopettaessa Fantasy-sarjan ja joka lopulta näki päivänvalon Galaxy-sarjassa 1997-99.

Kaksi käsikirjaaJohn Booksiin liittyy vielä sellainenkin anomalia, että ainakin kahdesta nimikkeestä ja ehkä useammastakin on ilmeisesti otettu uusia painoksia myöhemmin asiasta mitään missään mainitsematta. Nämä kaksi nimikettä ovat Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille ja Philip K. Dickin Jumalan kahdeksan sormea. Oletetut uusintapainokset tunnistaa parhaiten vertaamalla niitä alkuperäisiin. Alkuperäisissä on käytetty paksumpaa ja karkeapintaisempaa paperia joten ne ovat uusintapainoksia noin kolmanneksen paksumpia. Muita tuntomerkkejä en löydä ainakaan Adamsista, jonka molemmat versiot ovat käsillä, joskin vanhemmasta Adamsista puuttuu varsinaista nimilehteä edeltävä esilehti, jolla pitäisi olla pelkästään kirjan nimi. Tämä on kuitenkin saattanut kadota tästä nimenomaisesta kappaleesta joskus maailman myrskyissä. Onko se ollut siinä alunperin, sitä en minä enkä Leena, jonka kokoelmaan kyseinen eksemplaari kuuluu, osaa sanoa. Oheisen kuvan selkien värityksestä ei pidä vetää mitään johtopäätöksiä, sillä toinen on ajan mittaan kulunut ja haalistunut, toinen taas säilytetty kutakuinkin koskemattomana. Milloin uusintapainokset ovat ilmestyneet, siitäkin voin esittää vain arvioita. Oman Adamsini (uusintapainos) olen ostanut joulukuussa 1985, joten aika pian alkuperäisen julkaisun jälkeen se on tapahtunut, muuta en osaa sanoa. Jos joku muu tietää, niin kertokoon.

Itse toimittamani H.G. Wells -kokoelman Tähti ja muita kertomuksia yksityiskohtainen tarina saattaisi olla myös kertomisen arvoinen mutta jätän sen toistaiseksi väliin sillä maailma ei ehkä vielä ole valmis sitä kuulemaan. Todettakoon kuitenkin, että kaikki asianosaiset saivat kustantajalta rahansa mutta kustantaja ei sitten lopultakaan ollut kiinnostunut teoksen julkaisemisesta. Käsikirjoitus on pöytälaatikossani, jos joku olisi kiinnostunut melkein valmiista teoksesta ja pääsisi WSOY:n kanssa sovintoon sen julkaisemisesta. Samoin on pöytälaatikkoon jäänyt Leena Peltosen toimittava ihmissusi-antologia Hukkamailla (tai se mitä siitä on jäljellä), joka oli jo valmiina teksteinä kustantajalla (Kustannus oy Jalava) ja kansikuvakin valmiina kun disketit jollain salaperäisellä tavalla vahingoittuivat ja osa suomennetuista novelleista menetettiin lopullisesti. Eikä tässä kaikki. Tarinoita olisi enemmänkin mutta säästän joitakin tulevien päiväkirjamerkintöjen varalle.

Niin se tosiaan käy. Tässä taas kaikki tällä kertaa.


Takaisin Kaikkiruokaisen hakemistoon

Takaisin sivun alkuun