Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Hangover - Avaruussekoilu

Hangover -
Avaruussekoilu


Aura Ijäs: Hangover - Avaruussekoilu, Ikaros, nidottu, ISSN 0782-6052, 108 s, 1998.
Saatavilla osoitteesta Ikaros, Tehtaankatu 25 B 31, 00150 Helsinki, hintaan 50 markaa + postikulut
(tämä oli vuonna 1988, nyttemmin on parasta kysyä ensin ja tilata vasta sitten).
On kohtuullisen erikoista, että uraansa aloittelevan sarjakuvapiirtäjän ensimmäinen julkaisu on albumi, mutta satasivuisen albumin teko esikoisjulkaisuksi on jo aika tavatonta. Yritys on kunnianhimoinen, ehkä vähän liiaksikin kunnianhimoinen. Mutta asenne on oikea.

Kuuteen erilliseen lukuun jaettu tarina kertoo tutkimusretkellä olevan Hangover-avaruusaluksen miehistön ...ööh... sekoilusta (albumin alaotsikko osuu erinomaisen oikeaan). Miehistö käyttäytyy yhtä huolestuttavasti kuin ruotsinlaivalle päästetty koululuokka. Tämä kaikkia ennakko-odotuksia kiertävä lähestymistapa tekee koko albumista erittäin raikkaan kokemuksen. Kertomuksia hallitsee totaalinen anarkia. Aivan mitä tahansa voi tapahtua. Ehdoton suosikkini on luku neljä, "Hihihihi-iik!", jossa tuo aivan mitä tahansa sitten tapahtuukin. Tuon luvun tarinasta tosin vastaa albumissa avustanut piirtäjän veli Antti, mutta Aura Ijäs onnistuu vääntämään tämän äärimmäisen päättömän tapahtumasarjan miltei loogiseen muotoon.

Aura Ijäksen sarjakuvakerronnassa parasta onkin juuri tarinoiden luonteva kuljetus. Varsinkin nokkelalle vuorokeskustelulle rakentuvat kohtaukset on rakennettu varmaotteisesti. Piirroksissa japanilaistyylisesti pelkistettyjen ihmishahmojen ja länsimaisittain karrikoitujen eläinhahmojen yhteiskäyttö on onnistunut idea. Tosin piirtäjä on pitänyt albumin teossa niin kovaa kiirettä, että osa sarjakuvaruuduista muistuttaa enemmänkin käsikirjoitusluonnoksia kuin julkaisukelpoiseksi hiottua sarjakuvaa. Tätä vaikutelmaa vahvistaa hätäisen oloinen ja epätasainen tekstaus.

Jos piirtäjä malttaa seuraavassa teoksessaan keskittyä piirrosten yksityiskohtiin ja tekstauksen hienosäätöön hukkaamatta kaoottista huumorintajuaan, voi tuloksena olla jotakin todella järisyttävää.

P.A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun