|
Tom Ölander - vaikuttaja kulissien takana
|
Tämän haastattelun teki puhelimitse Leena Peltonen ja se julkaistiin ensimmäisen kerran Aikakoneen 10-vuotisnumerossa 3/1991.
Leena: Hei, Tom! Kertoisitko, kuinka sinä aikoinasi päädyit harrastamaan science fictionia.
Tom: Olen harrastanut scifiä 12-vuotiaasta. Löysin Rautatientorin varrelta R-kioskista Ron Hubbardin kirjan Återkomst tili morgondagen. Tykkäsin siitä niin hurjasti, muistan vielä sen kirjan tuoksunkin. Jälkeenpäin olen huomannut, mikä minuun silloin iski: sense of wonder, onneksi parantumaton tauti.
Leena: Entä miten sitten Aikakone sinun kohdallasi käynnistyi?
Tom: Olin mukana jo ensimmäisen numeron suunnitteluvaiheessa. En kuulunut Ursaan, mutta näin joko ruotsalaisessa Sam J. Lundwallin lehdessä tai sitten Spinissä tiedon, että Jari Koponen etsii asiasta kiinnostuneita. Niin minä päädyin mukaan. Kirjoitin vaimon kanssa pallokoneella ensimmäisen numeron tekstit. Myös lehden otsikot ovat itse letraamani. Kuvien reproaminen tehtiin Hufvudstadsbladetissa, jossa olin siihen aikaan Tomissä. Hankin myös oikeudet Aikakoneen ensimmäiseen käännösnovelliin, joka oli Larry Nivenin "Aukkomies", niinkuin moniin muihinkin Aikakoneen novelleihin. Ursa antoi aluksi 2000 markkaa lehden starttaamiseen. Ensimmäistä Aikakonetta otettiin ensin 500 kappaleen
painos, mutta kun tilauksia tuli niin paljon jo ennen ensimmäistä postitusta, se ei riittänyt, vaan jouduttiin ottamaan lisää. Ensimmäistä Aikakonetta painettiin kaikkiaan 1440 kappaletta.
Leena: Sinähän olit parin ensimmäisen vuoden ajan Aikakoneen uutistoimittajakin, vai mitä?
Tom: Joo-o. Silloin ihan alkuun, ennenkuin ensimmäistä numeroa oli vielä tullutkaan, Koponen kerran meillä käydessään tarjosi jonain heikkona hetkenään minulle päätoimittajan paikkaa. Taisi olla joku tilapäinen mielenhäiriö. Hänen se oli idea Aikakoneesta ja hänelle kuuluu kaikki kunnia siitä, että Aikakone on syntynyt ja elää edelleen. - Mutta minä sitten toimitin uutispalstaa vuoteen 84 asti. Minulla oli paremmat yhteydet ulkomaille kuin kenelläkään siihen aikaan. Minulla on varmaan Suomen suurin fanzine-kokoelma, 10.000 eri lehteä. Kirjeenvaihtoakin on mappeihin laitettuna kertynyt kaksi ja puoli hyllymetriä.
Leena: Sinulle on kertynyt myös melkoisia kunnianosoituksia meiltä ja maailmalta.
Tom: Minä sain toisena Suomessa Kosmoskynä-palkinnon. Se annettiin minulle silloin, kun suomalaiset fanit lähtivät käymään Ruotsissa keväällä 86, Contact sen retken nimi oli. Vuonna 1987 Brightonissa maailmanlaajuinen sf-ammattilaisjärjesTom World SF antoi minulle Special President's Awardin, joka jaetaan erityisistä aikaansaannoksista science fictionin alueella. Ja sitten oli hirveä yllätys, kun 7.9.1988 tuli Milanosta World SF:n presidentiltä Vivianilta tieto, että minulle oli myönnetty ainoa Pohjoismaihin tullut President's Award for Independence of Thought in the Field of Science Fiction.
Leena: Ajattelun itsenäisyydestä puheen olleen, Aikakoneen alkuaikojen päätoimittajat ptivät fandomia pahana tai ainakin turhanpäiväisenä asiana. Sinä et taida olla samaa mieltä tästä asiasta?
Tom: Minä olen kierrellyt maailmalla sf-kongresseissa vuodesta 1976 alkaen, ja halusin jo tuolloin tuoda fandomin myös Suomeen. Ajattelin kuitenkin, että parempi opiskella ensin asiaa käymällä kirjeenvaihtoa muualle maailmaan, koska halusin, ettei muiden maiden virheitä toistettaisi. Vuonna 1982 järjestettiin Sam J. Lundwallin aloitteesta King-Con, jolloin ruotsalaiset tulivat laivalla Helsinkiin. Koponen ei yhtään pitänyt ideasta. Minä vein silloin sen idean eteenpäin. Siitä fandom Suomessa oikeastaan alkoi.
Leena: Mitä mieltä nyt olet, onko fandom hyvä vai paha?
Tom: Suomessa fandom on elinvoimainen ja loistava, kun sitä vertaa esim. Ruotsin ja Norjan jäätyneeseen tilanteeseen, ja se lämmittää sydäntäni.
Leena: Sano nyt lopuksi suuren kokemuksesi pohjalta jotakin kannustavaa uusille harrastajille.
Tom: Science fiction on kirjallisuuden laji, joka voi avartaa mielipiteitä ja muuttaa ajattelutapoja. Science fiction on fantasiaa aikuisille niinkuin sadut lapsille, ja isot ihmiset tarvitsevat fantasiaa siinä kuin pienetkin.
Leena: Kiitos, Tom, haastattelusta ja kaikesta muustakin.
Leena Peltonen: Tom Ölander on poissa
Jyrki Ijäs: Muistoruno Tom Ölanderille
Juhani Hinkkanen: Tom Ölander 1945-2002
Takaisin Aikakoneen arkistoon
Takaisin sivun alkuun
|