Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Robert L. Forward puhuu

Tapani Ronni



Tohtori Robert L. Forward on kovan tieteiskirjallisuuden suuria nimiä. Hänen teoksilleen on tunnusomaista tinkimätön tieteellinen tausta ja ympäristönrakentaminen. Suomessa hänet tunnetaan Ursan julkaisemasta romaanista Lohikäärmeen muna (Dragon's Egg, 1980), jonka aiheena oli elämän kehitys neutronitähden pinnalla. Tälle romaanille on olemassa suomentamaton jatko-osa Starquake! (1985). Muita hänen teoksiaan ovat Rocheworld (Analog-lehden jatkosarja 1982-83; ensimmäinen kirjaversio nimellä The Flight of the Dragonfly, 1984; täysimittainen versio 1990) ja Martian Rainbow (1991). Lisäksi hän on kirjoittanut tieteellisiä kirjoja (Future Magic, 1988; Mirror Matter: Pioneering Antimatter Physics, 1988). Forward oli kutsuttuna puhujana Glasgow'n InterSection-maailmanconissa, joten elokuussa 1995 oli hyvä tilaisuus haastatella todella kovan luokan tieteiskirjailijaa Aikakoneeseen.


Indistinguishable from Magic

Tapani Ronni: Tri Forward, voitteko kertoa lukijoillemme hieman itsestänne?

Robert L. Forward: Olen fyysikko - erikoistuin opinnoissani gravitaatioteoriaan. Olen työskennellyt 31 vuotta amerikkalaisessa lentotekniikkayrityksessä ja etenin tänä aikana johtavaan asemaan tutkimuspuolella. Kun General Motors osti yhtiön, päätin perustaa oman konsultointiyrityksen vuonna 1987. Olin kirjoittanut siihen mennessä joitakin tieteisromaaneja. Tein silloin sopimuksia uusien kirjoittamisesta ja aloin tutkia ilmavoimille asioita, joita useimmat ihmiset pitäisivät science fictionina - kuten antimaterian käyttöä työntövoimana, aurinkopurjeita ja vastaavia asioita. Minulla on ollut ilmavoimien ja NASA:n kanssa useita sopimuksia, jotka koskevat aurinkopurjeiden, antimaterian tai eksoottisten kemiallisten yhdisteiden avulla toimivien edistyneiden avaruusalusten suunnittelua. Silloin kun en tee työtä näiden asioiden parissa, kirjoitan romaaneja.

TR: Mikä olisi mielestänne realistisin suunnitelma planeettainvälisten avaruusmatkojen toteuttamiseksi, kun otetaan huomioon nykyinen teknologian taso?

RLF: Ilmavoimien kanssa tekemäni työ paljasti, ettei ole mitään teknologisia esteitä rakentaa antimateriarakettia, joka veisi meidät Marsiin viikossa tai parissa. Antimateriaa tehdään tällä hetkellä CERN:ssä, mutta hyvin tehottomasti ja vähän. Kun keskustelin sikäläisten ihmisten kanssa, syyksi paljastuivat kustannussyyt ja tehottomat laitteet. Analyysini osoitti, että jos antimaterian tuotantoa varten suunniteltaisiin tehdas, sitä voitaisiin tehdä riittävästi. Hinta olisi noin 10 miljoonaa dollaria per milligramma. Hiekanjyvänen painaa noin 10 milligrammaa. Avaruussukkulan radalle saamiseen riittäisi noin 2 milligrammaa ja kymmenellä milligrammalla pääsisi jo Marsiin - näin voimakasta polttoainetta ei tarvitsisi kovin paljon! Kävi ilmi, että ainoa todellinen raja suunnitelmassa oli taloudellinen. 10 antimateriamilligramman käyttö tulisi kymmenen kertaa halvemmaksi kuin vastaava vety- ja happipohjainen polttoaine. Antimaterian voimalla Marsiin pääsisi vain 100 miljoonan dollarin polttoainekustannuksilla. Tutkimuksen tulokseksi jäi kuitenkin, että antimateria ei ole vielä riittävän halpaa perinteisiin polttoaineisiin verrattuna.

TR: Entä aurinkopurjeiden käyttö planeettain- tai tähtienvälisissä luotaimissa?

RLF: Aurinkopurjeet ovat minun lempikeinoni avaruudessa liikkumiseen - valitettavasti ajatus ei ole herättänyt kiinnostusta NASA:ssa. Ne olisivat hyvin kevyitä kokoonsa nähden. Ne antaisivat keinon liikkua ilman polttoainetta edestakaisin eri kohteiden välillä - perillä pitäisi vain kääntää alus ympäri ja purjehtia takaisin. Tällä tavalla voisi kartoittaa esimerkiksi asteroidivyöhykettä. Se on suhteellisen hidas tapa matkustaa, mutta aurinkopurjeissa on se kiinnostava piirre, ettei polttoaine lopu koskaan kesken. Niitä pitäisi tutkia enemmän.

Mielestäni paras keino tähtien väliseen matkustamiseen olisi aurinkopurjeen kaltainen rakenne. Tähtien välissä on kuitenkin paljon pimeää tilaa, jossa ei ole auringonvaloa. Niinpä olen suunnitellut ison valopurjeen, jonka isoista lasereista saatavat fotonit työntävät tähtiin. Olen kirjoittanut aiheesta artikkeleita ja käyttänyt sitä romaanissani Rocheworld. Tekemieni laskelmien valossa se todella toimisi.

Ideana on tehdä purjeesta riittävän iso ja kaksiosainen. Ennen kuin purje saapuu perille - tässä vaiheessa sen liikenopeus on 25 - 50 prosenttia valon nopeudesta - sen keskiosa irrotetaan. Keskiosan ympärille jää iso rengasmainen purje, joka on suunnattu aurinkokuntaa kohti ja liikkuu vapaasti eteenpäin. Keskiosa sisältää miehistön ja lastin, ja tämä käännetään ympäri, päin rengasmaista purjetta. Sitten Maasta laukaistaan toinen lasersäde rengasmaiseen osaan, joka heijastaa sen peilin tavoin takaisin ja kohdistaa sen keskiosaan, jarruttaen tätä juuri riittävästi että tämä pysähtyy ajoissa esim. Epsilon Eridanin systeemiin. Rengasmainen purje jatkaa tietenkin matkaansa kohteen ohi: sen tehtävä on täytetty.

TR: Onko mielestänne mahdollista, että avaruusteknologian terävin kärki olisi siirtymässä hallituksilta yksityisille yrityksille tai vastaaville?

RLF: Se riippuu oleellisesti jutusta, jonka parissa teen päivittäin töitä. Me tarvitsemme kemiallisia raketteja halvemman tavan päästä maan pinnalta avaruuteen. Osa työtäni on kehitellä uusia ideoita kalliiden kemiallisten polttoaineiden tilalle. Kun on löydetty halpa tapa päästä avaruuteen, rahat saa kyllä takaisin. Erään NASA:n tutkimuksen mukaan jo avaruusturismi voi olla tuottoisaa - kohteena samat superrikkaat ihmiset jotka viettävät aikaa loistoristeilyillä ja lentävät Concordella. He voisivat olla halukkaita maksamaan jopa pari miljoona dollaria päästäkseen avaruuteen! Yksi vetonaula voisi olla seksi painottomuudessa...

Yksi idea on panna keskikokoisen aluksen pohjaan metrin - parin jääkerros ja muuttaa hyvin pieni kerros siitä höyryksi voimakkaan laserpulssin avulla. Pulssi tulisi maan pinnalle sijoitetusta laserista. Toinen pulssi muuttaisi aluksen alle syntyneen höyrypilven plasmaksi, joka työntäisi alusta eteenpäin. Sen jälkeen toinen ohut kerros höyrystettäisiin ja muutettaisiin plasmaksi, ja niin edelleen. Pienten räjähdysten sarja työntäisi aluksen avaruuteen. Tällaiseen gigawattilaseriin tarvittava teknologia ja sen ohjauskeinot ovat olemassa, mutta kukaan ei ole ajanut asiaa eteenpäin.

TR: Kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta. Te olette kirjoittanut romaanit Lohikäärmeen muna (Dragon's Egg) ja sen jatko-osan Starquake!. Onko teiltä ilmestynyt novellikokoelmaa?

RLF: Lohikäärmeen muna oli ensimmäinen kirjani. Sen pääosassa olivat seesaminsiemenen kokoiset muukalaiset. Sen jatko-osa on nimeltään Starquake!. Seuraava kirjani oli alun perin nimeltään Flight of the Dragonfly. Siinä oli mainitsemani laserin työntämä aurinkopurje. Laajensin sitä myöhemmin ja annoin sille uuden nimen Rocheworld (toim. huom. Juttu tosiasiassa oli nimeltään Rocheworld jo ilmestyessään alunperin Analog-lehdessä 1982-83). Olen kirjoittanut sille neljä jatko-osaa: Return to Rocheworld (1993), Marooned on Eden (1993), Ocean under the Ice (1994) ja Rescue from Paradise (1995). Nämä ovat ilmestyneet USA:ssa viimeisten kahden vuoden aikana. Lisäksi olen nyt kirjoittanut uuden kirjan, Indistinguishable from Magic. Nimi tulee Arthur C. Clarken laista: "Riittävän edistynyttä teknologiaa ei voida erottaa taikuudesta.". Siinä on 6 osuutta, jotka sisältävät tieteellistä spekulaatiota valoa nopeammista ilmiöistä, tähtialuksista, avaruuden vääristymistä ja aikakoneista, aurinkopurjeista jne. Artikkelien lomassa on novelleja - luulen että se sisältää kaikki kirjoittamani lyhyet tarinat. En ole kirjoittanut kovin paljon novelleja. Romaanin pituinen tarina on minulle mieluisampi, koska se antaa tilaisuuden kuvata teknologiaa yksityiskohtaisemmin. Olen koettanut panna kaikkiin romaaneihini muukalaislajin, joka ei ole bilateraalisesti symmetrinen eikä näytä ihmiseltä kumipuvussa. Käytän yleensä aikaa puolesta vuodesta vuoteen muukalaislajin ja teknologian suunnittelussa, ennen kuin edes alan kirjoittaa kirjaa. Kirjan loppuun panen yleensä tekniset kommenttini, jotka lukija voi halutessaan lukea.

TR: Mistä tulitte ajatelleeksi cheeloja? Minusta neutronitähden pinnalla elävät pikkuruiset muukalaiset ovat villein elämää koskeva spekulaatio mihin olen törmännyt...

RLF: Itse idea on kuuluisan astronomin, Frank Draken. Neutronitähti ei ole kaasupallo, vaan kiinteä kappale, 20 kilometriä halkaisijaltaan. Sillä on kiinteä kuori, kenties jopa kilometrin paksu, joka koostuu ultratiheistä rauta- ja nikkeliytimistä. Siinä on muutaman millimetrin korkeita vuoria ja tulivuoria. Siinä voi olla tähdenjäristyksiä kun vuorijonot liikkuvat. Draken kuvatessa luennollaan näitä olentoja hän ajatteli, että ne olisivat yhtä tiheitä kuin kuori. Jos ihmisen noin 70 kilogrammasta atomeja poistettaisiin elektronit, ne romahtaisivat kasaan. Cheelalla olisi sama määrä atomiytimiä, joten sillä olisi sama älykkyys, vain pienemmässä kuoressa. Kun pääsin työstämään ideaa 10 vuotta myöhemmin, oli jo tiedossa, että neutronitähden supertiheän kuoren päällä olisi toinen kuori, jonka tiheys olisi pienempi, valkoisen kääpiön luokkaa. Niinpä laskin, että cheelat olisivat noin seesaminsiemenen kokoisia. Kirjassa on kohtaus, jossa on mukana ihminen, jota Cheelat pitävät omalla mittapuullaan kaasumaisena.

Cheelat ovat paljon nopeampia kuin ihmiset, koska meidän ruumiimme toimii elektroneiden vaihdon pohjalta ja cheeloilla tapahtuu neutronien vaihtoa atomiytimien välillä. Niinpä ne ajattelevat ja toimivat miljoona kertaa nopeammin kuin me. Tarinan ongelma oli, kuinka kommunikointi hoidettaisiin. Tietokoneet hoitivat tietenkin ongelman, mutta tavanomainen Cheela ehti elää elämänsä 15 minuutissa. Kun tälle sanoo "Hei" tämä joutuu odottamaan viikon kuullakseen koko sanan.

TR: Onko "kova" tieteiskirjallisuus mielestänne sopivaa luettavaa vain lukijoille, joilla on hyvä tieteellinen tausta?

RLF: Minä yritän kovasti saada tieteelliset ideat välittymään saarnaamatta liian monilla teknisillä termeillä. Joidenkin ihmisten kohdalla onnistun, joidenkin en. Kovan sf:n ongelma on, että jotkut ihmiset vierastavat tiedettä. Minusta tiede on hauskaa. Sf-kongresseissa pidän tieteellisiä esityksiä, koska haluan kertoa ihmisille, kuinka hauskaa ja mielenkiintoista tiede voi olla. Yritän kylvää intomieltä pikemminkin kuin faktoja.

TR: Onko kovissa luonnontieteissä vielä jäljellä sense of wonderia?

RLF: Kyllä minusta. Tieteellisiä lehtiä lukiessa huomaa, että maailmankaikkeudessa on vielä paljon selvitettävää. Kvanttimekaniikassa on todisteita siitä, että valoa nopeampia ilmiöitä on olemassa. Neutriinojen epäillään olevan mahdollisesti takyoneja. Universumin puuttuva massa on avoin kysymys. Luonnontieteissä ja fysiikassa on paljon tuntemattomia seikkoja. Sitten on vielä teknologian kehitys: esimerkiksi kehitteillä olevat huoneenlämpöiset suprajohtavat aineet tulevat muuttamaan elämämme samalla tavalla kuin mikropiirit. Ne mullistavat voimantuoton ja liikenteen, kun suprajohtavat magneetit antavat meille uusia mahdollisuuksia. Nykytilanteessa on hyvänä puolena, että USA ja Venäjä eivät enää mieti kaiken aikaa uusia keinoja räjäyttää toisensa ilmaan. Ehkä vähitellen eri maat lakkaavat käyttämästä teknologiaa sotimiseen ja tekevät sen sijasta jotain mielenkiintoisempaa - kuten matkan Marsiin.

TR: Mikä mielestänne määrittelee kovan sf:n? Miten villiä spekulaatiota kirjassa voi olla että sen vielä voi laskea tähän luokkaan?

RLF: Tieteellisessä kirjallisuudessa on paljon porsaanreikiä joita kukaan ei ole tukkinut. Kun minä kirjoittaessani haluan käyttää aikakonetta, otan sellaisen joka on kuvattu siinä. Seuraavassa romaanissani kuvaan vaihtoehtoisia universumeita, ja niistä ja niiden välisestä kommunikoinnista on olemassa tieteellinen artikkeli. Hulluja ideoita löytää jo pelkästään lukemalla olemassa olevaa tieteellistä kirjallisuutta. Kaikki tutkijat eivät tietenkään hyväksy niitä, mutta ne ovat käyttökelpoisia tarinan aiheita. Tässä auttaa tietenkin filosofian tohtorin tutkinto fysiikassa, jotta pystyisi ymmärtämään artikkeleiden sisällön. Tärkeintä kuitenkin on, ettei tarvita mitään pieniä vihreitä miehiä, UFO:ja, telepatiaa, kristallipalloja tai sen sellaista jotta löytäisi jotain uutta.

TR: Mitkä sitten mielestänne voisivat olla kovan sf:n tulevia suuntauksia?

RLF: En oikein voi vastata tuohon kysymykseen. Minä kirjoitan itse, enkä juuri kiinnitä huomiota muuhun kovaan sf:ään.

TR: Kiitoksia paljon, tri Forward.


Takaisin Aikakoneen arkistoon


Takaisin sivun alkuun