Kaksosten aika

Kaksosten aika

(Ennen julkaisematon)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Margaret Weis & Tracy Hickman: Kaksosten aika. Dragonlance Legendat, ensimmäinen kirja.
(Time of the Twins, 1986),
Jalava, nidottu, 1993, ISBN 951-887-016-0, 446 s.
Suom. Mika Renvall, päällys Larry Elmore,
kuvitus Valerie Valusek.

Dragonlance Legends 2: War of the Twins (1986) &
Dragonlance Legends 3: Test of the Twins, (1986)

Dragonlance-sarjaa on pidetty roolipeleihin perustuvan fantasiakirjallisuuden helmenä. On helppo ymmärtää, miksi - muut TSRn kirjat ovat vielä kurjempia ja ainakin viime vuosiin saakka muut yhtiöt ovat olleet alakynnessä sen suhteen. Ja koska tietenkin matkiminen on kehumisen korkein aste, niin sarjan totaalinen Sormusten Herran matkiminen on tietenkin tietyissä piireissä ihailtavaa. Draconlance voisi olla melkein hyvääkin ellei se olisi niin selkeää lainausta - kirjoittajien puolituisten nimi vain on kentti eikä hobitti. Vain Berek Puolikäsi on naamioitu huonommin.

Dragonlance sinänsä on sujuvaa proosaa joskin osa kunniasta kuuluu käännökselle joka on poistanut tekstistä kaikkein suurimmat kökköydet, tehden suomalaisesta versiosta alkukielistä sujuvamman (joskin hän eräässä kohdassa on unohtanut kolmentoista ja kolmenkymmenen välisen eron). Suomennos ei vilise AD&D-pelistä otettuja termejä mikä on vain hyvä. Sanan "familiar" kääntäminen "läheiseksi" on itse asiassa aika runollinen idea koska virallinen käännös kuuluisi "noidan apuhenki" tai jotain sinnepäin. Vain yhdessä kohdassa kuuluu AD&Dn "alignmenttien" (Lawful, Neutral, Chaotic) rapinaa. Kaiken kukkuraksi Clerikkiä ei luojan lykky ole suomennettu temppeliritariksi ...

Jatkotrilogiassa on sellainen maku että kirjoittajat ovat saaneet kasan haukkumakirjeitä amerikkalaisten kongressiedustajien vanhoillisilta vaimoilta. Jatkosarjassa kaikki alkuperäisessä trilogiassa esiintyneet naishahmot on, kirjaimellisesti, karkotettu takaisin lieden ääreen eikä heillä ole osaa eikä arpaa Raistlinin, hänen soturiveljensä ja Crysanian seikkailuissa Krynnin menneisyydessä. He kun sortuivat menemään naimisiin sankarien kanssa (ei kukaan edes raskaana) ja Amerikkalaisen logiikan mukaan vaimon paikka on lieden ääressä. Eihän potentiaalisia punaniskaostajia saa suututtaa - kieltävät vielä lapsiaan ostamasta TSRn tuotteita. Toinenkin tulkinta tulee mieleen. Koska avioliittoon totta kai liittyy seksi niin seksiä harrastaneet naiset on lykättävä taka-alalle ja ainoasta mukana olevasta naishahmosta tehtävä selibaattia harrastava ... Kaiken kukkuraksi menneet tapahtumat, joissa ensimmäisen trilogian naishahmot olivat mukana, häviävät loppujen lopuksi niin että toisen trilogian voisi melkein tulkita viestiksi "ei naisten tekemisillä loppujen lopuksi ollutkaan mitään vaikutusta, olisivat yhtä hyvin jääneet kotiin".

Vaikka Hickman ja Weis ilmeisesti yrittävät käsitellä monia aiheita - esim. uskonnollisen vakaumuksen ja todellisuuden välistä ristiriitaa - he eivät mene edes puoliväliin asti. Ainakin he yrittävät astua AD&Dn dualismin ulkopuolelle mm. tekemällä Raistlinista (taisi olla Neutral Evil) hieman monisyisemmän hahmon. Harmi etteivät he siinäkään yritä tarpeeksi. Ensimmäinen osa pelkästään on vielä suorempaa uskonnollista allegoriaa kuin esim. C.S. Lewisin tekstit. Kaiken lisäksi Lewis myönsi kirjoittavansa allegoriaa mitä Hickman ja Weis eivät tee. Mutta Paladinen muinaisen pappiskuninkaan ja edellisen trilogian nykyajassa elävän Paladinen edustajan välistä eroa tuskin voi tulkita muuksi kuin protestantin (muistaakseni metodistin) kritiikiksi katolisesta kirkosta paaveineen kaikkineen. Sitäpaitsi mullistukset on lainattu suoraan Vanhan Testamentin Exoduksesta. Tolkien naamioi oman katolilaisuutensa paljon paremmin. Eräs roolipelikirjojen helmasynneistä tuntuu olevan tapahtumien toteaminen niiden kuvailun sijasta vaikka miltei kaikissa roolipeliohjeissa pelinjohtajaa kehotetaan kuvailuun. Mutta mullistukset olisivat paljon vaikuttavampia jos ne kuvailtaisiin pelkän raportoinnin sijasta.

Paljonkohan TSR maksaa Jalavalle tämän julkaisemisesta ?

Vesa Lehtinen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute