Dinosauruspuisto

Dinosauruspuisto

(Aikakoneesta 4/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Michael Crichton: Dinosauruspuisto (Jurassic Park, 1990),
Tammi, 1992, sidottu, ISBN 951-30-9888-5, 518 s.
Suom. Tarmo Haarala, päällys Ulla Sainio.

Tämä on kirja, josta Steven Spielberg on tehnyt uusimman elokuvansa ja mahdollinen elokuva on varmasti ollut itsekin elokuvaohjaajana vaikuttaneen Crichtonin mielessä romaaniaan kirjoittaessaan. Crichton on aina ollut sujuvakynäinen viihde- sf:n kirjoittaja mitä ei suinkaan tule lukea hänelle viaksi, tämän kirjan pohjalta arvioiden pikemminkin päinvastoin. Viihdettä voi kirjoittaa hyvin ja huonosti ja Crichton tekee sen hyvin. Hän pitää lukijan mielenkiinnon yllä alusta loppuun, onnistuu tuomaan esille todella vakavia kysymyksiä geenimanipuloinnin etiikasta ja heittämään teoksen lähtökohdaksi todella mielenkiintoisen ja aika villin idean esihistoriallisten eläinten kloonauksesta meripihkassa säilyneiden hyttysten imemistä verisoluista. Crichton saa sen kuullostamaan melkein uskottavalta.

Mutta toisaalta teos lankeaa alusta pitäen perinnäiseen amerikkalainen-ydinperhe-vaarassa, tässä tapauksessa dinosaurusten armoilla, muottiin. Lyhyesti: International Genetic Technologies -yhtiö onnistuu dinosaurusten kloonamisessa. Niille rakennetaan keinotekoinen ympäristö Costa Rican rannikolla sijaitsevalle saarelle, jonne on tarkoitus perustaa jonkinlainen paleontologinen Disneyland, Dinosauruspuisto. Turvajärjestelyjen pitäisi tietenkin olla täydelliset mutta, kuten arvattavissa on, pettävät ne juuri silloin kun puiston ensimmäiset vieraat, joukossa kaksi lasta, ovat tutustumassa dinosauruksiin. Niinpä dinosaurukset saavat kaivattua vaihtelua ruokavalioonsa ja, kuten edellä tuli mainittua, lukijan mielenkiinto pysyy herpaantumattomana kannesta kanteen.

Ja nyt kiirehdin lisäämään, että Dinosauruspuisto on viihdekirjallisuuden mitta-asteikolla erittäin hyvä kirja. En luultavasti koskaan tule lukemaan sitä toista kertaa mutta ensimmäisestä kerrasta nautin paljon. Toisin sanoen: Suosittelen.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute