Paljaat luut

Paljaat luut

(Aikakoneesta 1/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Tim Underwood & Chuck Miller (toim.): Paljaat luut. Stephen King ja kauhun anatomia. (Bare Bones, Conversations on Terror with Stephen King, 1988)
Mabuse, 1991, nidottu, ISBN 952-9502-03-06, 256 s.
Suom. Inkeri Lahtinen

Tämän haastattelukokoelman alkukielinen laitos arvosteltiin Aikakoneessa 3/1990 ja olen sitä mieltä, että teos on kiinnostavampi kuin tuolloinen arvostelija antoi ymmärtää. King on merkittävä kirjailija juuri siksi että hän on bestseller- kirjailija. Se merkitsee sitä hänen tuotantonsa tunnetaan ja tästä seuraa että se ei voi vaikuttamatta muihin ja varsinkin hänen jälkeensä aloittaneisiin kirjoittajiin. King piilee kenen tahansa nykykauhukirjailijan mielen taka-alalla myöntävät he sitten sitä eli ei.

Teoksessa on kolmisenkymmentä vuosina 1979-85 tehtyä haastattelua. King puhuu avoimesti vaikutteistaan, peloistaan, työtavoistaan ja taustastaan ja paljastuu pohjimmiltaan aika keskiluokkaiseksi pikkukaupunkilaisamerikkalaiseksi. Hän analysoi myös kauhun olemusta joskin hän on tehnyt sen paremmin ja yhtenäisemmin vielä toistaiseksi suomentamattomassa teoksessa Dance Macabre (1981). Paljaiden luiden suurimmaksi ongelmaksi nousee toisto. Hän esimerkiksi puhuu kerran toisensa jälkeen Kubrickin Hohdosta ja samoista tekeillä olevista romaaneista sanomatta eri kerroilla mitään olennaisesti uutta tai erilaista. Myönteisintä puolestaan on Kingin ilmeinen vilpittömyys ja välittömyys, supertähden elkeet eivät paista mistään läpi (tai sitten haastattelijat ovat saksineet ne pois?). Kokonaisuus on sekä mielenkiintoinen, informatiivinen että helppolukuinen.

Käännös on kohtalaisen hyvä ja luonteva. Kingin mainitsemista suomennetuista teoksista on pyritty käyttämään niiden suomalaisia nimiä joskin kääntäjä ei ilmeisesti ole ollut tietoinen Kingin arvostaman Thomas Tryonin romaanin The Other (1971) suomennoksesta (Se toinen, Otava 1972). Paljaat luut on kaiken kaikkiaan kirja, jonka kaltaisia olisi suomennettava lisää, ei vain kauhun vaan myös fantasian ja tieteiskirjallisuuden alalta. Miten olisi esimerkiksi Ursula Le Guinin tai Stanislaw Lemin esseekokoelmien laita tai Gregg Rickmanin Philip K. Dick -haastattelukirjan tai mahdollisesti jopa Brian Aldissin tieteiskirjallisuuden historian ja De Campin Lovecraft- ja Howard-elämänkertojen? Valinnanvaraa kyllä on. Odotamme kustantajilta toimenpiteitä.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute