Jälkeen keskiyön & Ennen aamunkoittoa
(Aikakoneesta 2/1991)
Takaisin arvosteluhakemistoon
Stephen King: Jälkeen keskiyön (alkupuoli teoksesta Skeleton Crew, 1985),
Book Studio, 1991, nidottu & sidottu, ISBN 951-611-380-X (nid) & ISBN 951-611-401-6 (sid), 314 s.
Suom. Tapio Tamminen, päällys Kari T. Leppänem.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)
Stephen King: Ennen aamunkoittoa (loppupuoli teoksesta Skeleton Crew, 1985),
Book Studio, 1991, nidottu & sidottu, ISBN 951-611-420-2 (nid) & ISBN 951-611-435-0 (sid), 314 s.
Suom. Tapio Tamminen, päällys Kari T. Leppänem.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)
Olen aina pitänyt Stephen Kingiä loistavien ideoiden romaanikirjailijana ja taitavana kertojana, joka vain ei osaa lopettaa ajoissa. Christine alkoi hykerryttävän kreisinä, mutta kävi naurettavaksi siinä vaiheessa, kun takapenkillä oli kalmoja kuin matkustajia ruuhkabussissa. Kunnianosoitukseksi Bram Stokerille mainittu Salem's Lot, vai mikä Painajainen se nyt olikaan, herätti odotuksia kuin arkunkannen narina, mutta siinä vaiheessa kun koko kaupungin väki alkoi hiippailla yön pimeydessä etsimässä jotakin purtavaa, kieppui Stoker varmaan haudassaan sikäli, kuin sattui siellä oleskelemaan. Tätä voisi jatkaa, mutta mennään asiaan, eli miten hän pärjää novellimuodon kanssa.
Novellikokoelmat Jälkeen keskiyön ja Ennen aamunkoittoa ovat kotimaassaan ilmestyneet yksissä kansissa nimellä Skeleton Crew. Niihin on koottu 22 Kingin novellia ja yksi runo, ilmeisesti lähinnä 80-luvun alkupuolelta. Keskiyössä mainitaan novellien alkuperäiset ilmestymisvuodet, mutta Aamunkoitossa ei.
Jälkeen keskiyön -novellikavalkadin aloittaa "Usva", 140-sivuinen roikale, joka sai kaikki pahimmat aavistukseni heräämään. Romaanien tapaan se alkoi hirveän hyvin, kun myrskyn jälkeinen salaperäinen sumu vangitsi asiakkaat supermarketiin. Uusien ja uusien hirviöiden ilmaantumista usvan keskeltä ja hulluuden yltymistä marketissa riitti ja riitti, ja lopulta totesin pälyileväni, onko tätä vielä paljon. Muutaman aika näppärän mutta arvattavissa olevan novellin jälkeen tuli sitten ilahduttava yllätys. "Hääkeikka" ei ole kauhujuttu, onpahan vain hieno novelli ja todistaa, että King osaa todella kirjoittaa. Jos minulle olisi annettu se anonyyminä ja arvuutettu tekijää, olisi veikannut Truman Capotea. Kokoelman päätösnovelli "Lautta" on yksi kammottavimmista lukemistani novelleista sanan myönteisimmässä mahdollisessa mielessä. Se oli minulle toki ennestään tuttu mutta ei se sen tehoa mihinkään vähentänyt. Suosittelen luettavaksi uimarannalla ennen veteen pulahtamista.
Ennen aamunkoittoa -kokoelmasta painui mieleen kaksi viehättävän vanhanaikaista, Poe'sta ja Doylesta muistuttavaa novellia "Mies,joka ei kätellyt" ja "Viikatemiehen kuva" sekä niiden vastapainona kaksi irvokasta tarinaa, joista viehättävyys oli loitompana kuin Andromedan kierteissumu meistä, nimittäin "Rantaelämää" ja "Eloonjäävää tyyppiä". Tämän volyymin kaunistus tuli toiseksi viimeisenä. "Balladi joustavasta luodista", joka ilmestyi alunperin The Magazine of Fantasy & Science Fictionissa, on äärimmäisen taidokkaasti rakennettu novelli. Siinä spekuloiva fantasia kietoutuu yhteen hulluuden kanssa niin intensiivisen lumoavalla tavalla, että huomaamattaan mukaan vedetty lukija joutuu ravistamaan itsensä tolkkuihinsa, ennemkuin menee pudottelemaan kirjoituskoneeseensa makkaranviipaleita.
Näissä kahdessa kirjassa oli kylliksi hyvää tavaraa, että niistä olisi voinut yhdistää yhden sangen upean kokoelman. Toisaalta koko paketti osoittaa Kingin monimuotoiseksi kirjoittajaksi niin tyylillisesti, sisällöllisesti kuin laadullisestikin.
Mutta miksi, oi miksi volyymien nimissä on käytetty erilaista typografiaa?
Leena Peltonen
Takaisin arvosteluhakemistoon
Takaisin sivun alkuun
Aloitussivu -
Sisältö -
Mitä uutta Aikakoneessa -
Uudet kirjat -
Kirja-arvostelut -
Kolahtaneita kirjoja -
DVD-elokuvat -
Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa -
Uutisia -
Kaikkiruokaisen päiväkirja -
Aikakoneen linkit -
Aikakoneen arkisto -
Lukijoiden äänet -
Kuukauden kuva -
Kapteeni Kuolio -
Aikakone FAQ -
Palaute
|