Kujanjuoksu

Kujanjuoksu

(Aikakoneesta 1/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Roger Zelazny: Kujanjuoksu (Damnation Alley, 1969),
Book Studio (Galaxy Scifi 4), 1990, nidottu,
ISBN 951-611-367-2, 172 s.
suom. Leena Peltonen, päällys Kari Leppänen

Helvetin enkeleistä kehittyi 1960-luvun kuluessa mediasirkus. Hunter S. Thompson sukelsi heidän maailmansa saadakseen selville totuuden sensaatio-otsikoiden takana. Kirjassaan Hell's Angels hän tuli siihen johtopäätökseen, että Enkelit olivat viimeisiä todellisia Villin Lännen asukkaita. Heidän väkivaltaisuutensa toteutti amerikkalaisuuden perimmäisiä ihanteita.

Roger Zelazny innostui Thompsonin kirjasta ja siirsi sen havainnot sf-tarinaan Damnation Alley, joka alunperin oli pitkä novelli, mutta jonka Zelazny myöhemmin levitti lyhyehköksi romaaniksi. Parinkymmenen vuoden viiveellä Damnation Alley on nyt saatu julkaistua Suomeksikin. Suomennoksen nimi on ällistyttävän mitäänsanomaton, mutta mitään muuta valittamisen aihetta tästä tuotoksesta ei löydy. Damnation Alley, nimittäin, on maailman paras kirja.

Damnation Alley on kuin yhteenveto satojen lännenfilmien seikkailujuonista siirretynä post-apokalyptiseen maailmaan. Tästä teoksesta onkin sittemmin voitu enemmän tai vähemmän varastaa suurempia ja pienempiä osia elokuvien ja sarjakuvien tarpeisiin. Mad Max ja Judge Dredd olisivat tuskin olemassakaan ilman Zelaznyn perustustyötä. (Sinänsä omituista, että yksi niistä harvoista sf-elokuvista, jotka eivät olleet juuri lainkaan velkaa Damnation Alleylle, oli Damnation Alley...). Kirjassaan Zelazny uudisti sankaruuden ulkoista muotoa, olihan sankarina äärimmäisen väkivaltainen Hell Tanner, viimeinen Helvetin Enkeli. Sankaruuden sisäinen maisema pysyy kuitenkin loppujen lopuksi aivan tavanomaisena. Tanner on sisimmältään aivan kuin kuka tahansa etäisten laaksojen mies.

Damnation Alley on täydelliseksi hiottu seikkailu. Se liukuu vaivattomasti väkivallasta sentimentaalisuuteen, kuten hyvien seikkailutarinoiden tapana on aina ollut. Jos olette pitäneet halvoista jäljitelmistä, pidätte myös Kujanjuoksusta. Te RAKASTATTE sitä, tai revin päänne irti.

P.A. Manninen


Leena Peltosen artikkeli Roger Zelazny: Damnation Alley - sankarin tie hänen kotisivuillaa.


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute