|
Hävittäjä
James Tiptree, Jr: Hävittäjä
(Up the Walls of the World, 1978),
Pirkanmaan Kirjapaino ja Lehtikustannus (Tieteissarja 2),
1989, nidottu, ISBN 951-8931-01-1, 384 s.
Suom. Jorma-Veikko Sappinen, James Tiptree Jr:n esittely Jyrki Ijäs, päällys Unto Ahjotuli.
|
Ja niin puhkeaa jälleen kerran sf-arvostelija tuttuun voihkeeseensa: oikea kirjailija mutta väärä kirja. Minulle itselleni James Tiptree, Jr. on aina näyttäytynyt kaikkein valovoimaisimmillaan novellikirjoittajana, ja sellaisena hän onkin yksi 1970~ ja 80-lukujen vaikuttavimpia ja ilmaisuvoimaisimpia hahmoja. Mutta jos sen täytyi olla romaani, niin miksi oi miksi se ei voinut olla Brightness Falls from the Air (1985), jonka Jyrki Ijäs kirjailija-esittelyssään aivan oikein toteaa draamallisessa ajan ja paikan ykseydessään intensiiviseksi. (No joo, ei Jyrki ihan noin sitä sanonut.)
Minua on tässä Tiptreen esikoiromaanissa Up the Walls of the World (en kertakaikkiaan tahdo käyttää sen suomenkielistä nimeä, yök!) vaivannut muuan mielleyhtymä. Teoksen yhtäläisyydet erään animaatio-Star Trek jakson, nimittäin One of 0ur Planets Is Missing, kanssa ovat hermostuttavan suuret. Jakso löytyy Alan Dean Fosterin Star Trek Log One -kokoelmasta (1974). Aivan kuin se muinoin olisi tehnyt Tiptreehin niinkin suuren vaikutuksen, että hän sittemmin olisi intoutunut kirjoittamaan siitä uuden, aikuisille sovitetun version.
Nyt kun sitten olemme saaneet Tiptreetä suomenkielelle Jorma-Veikko Sappisen vakuutavana käännöksenä, voimme oikein paneutua hänen kuuluisan miehekkääseen, hemingwaymäiseen tyyliinsä. Tämä kyseinen teos nyt toki on julkaistu vuosi kirjailijan sensaatiomaisen naiseksi paljastumisen jälkeen mutta silti. Ei pisteitä em. arvion laatineelle Robert Silverbergille, eikä liioin sf-feministeille, jotka eivät hoksanneet. Kuka mies nyt koskaan kirjoittaisi moista salailkeilyä nimenomaan miehistä, tai shokeeraisi lukijoitaan nuoren tytön ympärileikkauksella.
Sitten, kun John Varleykin paljastuu naiseksi, muistakaa, että minä olin sitä mieltä koko ajan.
Versaalilla ladotut Hävittäjä-jaksot ovat riesa ja vitsaus luettavaksi. Muilta osin kirja kulkee oikein sujuvasti ja tähtikirkkaana. Silti olisin mieluummin nähnyt novelliantologian.
Leena Peltonen (Aikakoneesta 3/1990)
Takaisin arvosteluhakemistoon
Takaisin Aikakoneen arkistoon
Takaisin sivun alkuun
|