Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Käärmeaita

Käärmeaita




L. Sprague de Camp & Fletcher Pratt: Käärmeaita
(The Wall of Serpents, 1960)
Kustannus Jalava (Jalavan Scifi-sarja no. 11), 1988, nidottu, ISBN 951-9201-83-1, 224 s.
Suom. Jyri-Pekka Järvinen.
Päällys Jari Rasi.




Harold Shea on L. Sprague de Campin ja Fletcher Prattin viiden seikkailukertomuksen sankari, nuori psykologi, joka symboliseksi logiikaksi nimitetyn, jokseenkin ällistyttävän menetelmän avulla pistäytyilee eri mytologioiden ja runoeeposten fantastisiin maailmoihin.

Jalavan nyt julkaisema Käärmeaita sisältää neljännen ja viidennen näistä Harold Shea -tarinoista. Jo ennen suomentamistaan kirja on ollut Suomessa suhteellisen hyvin tiedossa siitä yksinkertaisesta syystä, että yksi Shean matkailukohteista on oma rakas Kalevalamme.

Ennakkoluuloisuus on sekä tuhmaa että tyhmää, tiedetään. Pakko silti myöntää, että kun aikoinaan ensi kerran tartuin tähän teokseen Emil Petajan irvokkaat avaruussammot valitettavan hyvässä muistissa, olin täysin valmistautunut inhoamaan sitä.

Mutta tämähän olikin vallan hauskaa! Siinä, missä Petaja oli uskonut geeniperinnön riittävän, Käärmeaidan tekijäpari oli ihan oikeasti prehtynyt Kalevalaan ja nivonut vielä mukaan koko joukon suomalaisen kansanluonteen lysteimpiä kliseitä. Tämä, kuten muutkin Shean seikkailut, on kirjoitettu sopivan keveällä kädellä, ilman sankaripaatosta tai pedanttisuutta, joten se on myös mahdollista lukea ilman sen kummempia tunnekuohuja.

Ikävintä Käärmeaidan Kalevala-episodissa onkin, että se on niin lyhyt. Mukavaa olisi, jos Jalava ottaisi julkaistavakseen myös kolme ensimmäistä Shea-seikkailua, joiden suoraa juonellista jatkoa Käärmeaidan tarinat ovat.

Leena Peltonen  (Aikakoneesta 1/1989)



Takaisin arvosteluhakemistoon

Takaisin Aikakoneen arkistoon


Takaisin sivun alkuun